Błyskawiczne bułeczki twarogowe

W weekend była u mnie rodzina i niestety nie ogarnęłam, że nie mam pieczywa, a piekarnia czynna dopiero od 10:00. Zakasałam rękawy i odświeżyłam stary przepis na niezawodne bułeczki twarogowe – dodawałam już każdy rodzaj mąki i każdy rodzaj twarogu i zawsze wychodziły mięciutkie i pyszne. Bułeczki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z odrobiną masełka i domowego dżemu, albo w wersji wytrawnej z żółtym serem i dużą ilością pomidora. 

Wyglądają niepozornie, ale uwierzcie mi, że zjedzenie dwóch bułeczek zapewnia sytość na resztę kilka godzin – to wszystko przez wysoką zawartość białka. Najlepsze jest to, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie 25 minut. Bułeczki twarogowe to super propozycja na weekendowe, leniwe śniadanie. 

Wartości odżywcze jednej bułeczki: 

  • 159 kcal
  • 10g białka 
  • 4g tłuszczu 
  • 21g węglowodanów

Składniki na 8 bułeczek: 

  • Kostka twarogu chudego 
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 100g mąki pszennej
  • 120g mąki owsianej 
  • 1 jajo 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • mak do obtoczenia 

Przepis jest banalnie prosty – wymieszaj wszystko 🙂 Ja mieszam najpierw widelcem, potem natłuszczam dłonie i wyrabiam ciasto przez kilka minut, do połączenia składników. 

Formować bułeczki i obtaczać w maku. Piec ok 20-25 minut do zezłocenia, w 180 stopniach. 

Ja studzę je 5-10 minut i od razu wcinam. 

Smacznego! 

 

Dodaj komentarz