Curry z ananasem, ciecierzycą i fasolką

Dzisejszy wpis znowu dedykuję fanom słodko-słono-kwaśnych połączeń. To curry jest bardzo aromatyczne, sycące i rozgrzewające. Dla mnie curry z ananasem to najlepsza wegańska propozycja na jesień. Przepis można dowolnie modyfikować – fasolkę zamienić na paprykę, a ananas na mango. Próbowałam już różnych konfiguracji i zawsze wychodzi. Sekretem jest podsmażenie przypraw i dodanie soku z limonki. Wybierzie też mleczko kokosowe z dobrym składem, dzięki któremu cała potrawa będzie kompletna. Im więcej mleczka dodacie, tym bardziej kremowe curry. Ja postanowiłam zaprezentować raczej odchudzoną wersję, ale jeśli dieta Wam na to pozwala – śmiało zwiększcie ilość mleczka kokosowego. Curry z ananasem, ciecierzycą i fasolką poleca się na szybki obiad!

Wartości odżywcze 1 porcji bez ryżu

  • 329 kcal 
  • 10g białka 
  • 18g tłuszczu
  • 30g węglowodanów 

Składniki na 4 porcje

  • 1 ananas 
  • 220g ciecierzycy z puszki 
  • pół opakowania fasolki szparagowej mrożonej
  • 200g mleczka kokosowego (u mnie Real Thai) 
  • 50g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka pasty curry żółtej (można pominąć)
  • 1/3 łyżeczki przyprawy curry, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1/4 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • Sok z 1/2 limonki 

Sposób przygotowania

Ananasa obrać, pokroić w kostkę. Na oleju krótko podsmażyć przyprawy i pastę curry, dodać ananasa i smażyć kilka minut. Zalać mleczkiem kokosowym, dodać masło orzechowe i gotować 10 minut. Dodać fasolkę szparagową oraz cieciorkę i gotować kolejne 8 minut. Wyłączyć gaz i skropić sokiem z limonki, wymieszać. Podawać z ryżem jaśminowym. 

Smacznego! 

Dodaj komentarz