Czekoladowe dietetyczne muffinki z fasoli

Dietetyczne muffinki istnieją! Robiłam sobie wczoraj wieczorem czekoladowe muffinki na dzisiaj i na jutro do nauki, co by konsumować bez wyrzutów sumienia. No i widać, że mi nie wyszło za bardzo…
Został tylko jeden, takie pyszne! Nie ma w nim masła, mąki, tylko zajadać. Wprost stworzone dla osób, które myślą intensywnie i piszą egzaminy- wystarczy spojrzeć na składniki 🙂

Składniki na 6 znikających muffinów:

  • puszka czerwonej fasoli (zastępuje mąkę)
  • 1 jajko
  • 1 duuuuże jabłko (zastępuje masło)
  • 3 łyżki kakao dobrej jakości
  • 8 łyżek ksylitolu/ cukru/ łyżka stewii ( jak lubicie)
  • trochę bakalii (orzechy ziemne i słonecznik u mnie)
  • 6 kostek czekolady gorzkiej
  • pół szklanki płatków owsianych
Fasolę kilka razy opłukać i zmielić blenderem razem z jajkiem i jabłkiem startym na tarce. Do mieszanki dodać kakao, płatki owsiane zmielone na mąkę w malakserze, bakalie i połamane kostki czekolady, posłodzić. Masę muffinkową wymieszać i przełożyć do silikonowych foremek albo do foremek wysmarowanych olejem. Piec ok. 25-30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
UWAGA: Nie jeść ciepłych, muszą dobrze przestygnąć. Najlepsze na drugi dzień, ale to już inna sprawa czy dotrwają 🙁

Dodaj komentarz