Dietetyczna tarta Ferrero

Bez cukru, bez glutenu, bez pieczenia – pyszna dietetyczna tarta Ferrero, z słodką warstwą na bazie orzechów laskowych, musem z gorzkiej czekolady, na spodzie owsianym. Dla mnie to podwieczorek idealny, bo po kawałku takiej tarty nie mam ochoty na słodycze. Można zrobić z niej wersję wegańską, zamieniając masło na olej kokosowy i jaja na aquafabę lub wersję bardziej białkową, dodając do musu czekoladowego odżywkę białkową.

Wartości odżywcze 1 porcji
  • 247 kcal 
  • 6g białka 
  • 13g tłuszczu 
  • 27g węglowodanów 
Składniki na 8 porcji
  • 150g płatków owsianych
  • 100g daktyli suszonych 
  • 60g czekolady gorzkiej 
  • 50g masła 
  • 50g orzechów laskowych bez skórki 
  • 2 białka jaja kurzego
Sposób przygotowania

Płatki owsiane zmiel na mąkę. Masło rozpuść w garnuszku, a daktyle zalej gorącą wodą tak, żeby były przykryte. Daktyle odcedź i zblenduj na gładką masę (nie wylewaj wody z ich moczenia). 1/4 zmiskowanych daktyli dołóż do mąki owsianej, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę wysyp na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie uklep. Pozostałe daktyle zmiksuj z orzechami laskowymi, stopniowo dolewając wodę z moczenia daktyli do uzyskania kremowej konsystencji. Gotową masę posmaruj na spodzie owsianym. 

Gorzką czekoladę rozpuść w gorącym mleku, odczekaj ok. 10 minut aż ostygnie. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Ostrożnie wmieszaj pianę z białek do masy czekoladowej, polej ciasto. Całość włóż na 3h do lodówki – po tym czasie dietetyczna tarta Ferrero będzie gotowa. 

Dodaj komentarz