Dietetyczny kurczak tikka masala

Podrzucam Wam przepis na jedno z moich ukochańszych dań na diecie – dietetyczny kurczak tikka masala! Jest niezwykle aromatyczny i dzięki dodatkowi śmietanki smakuje bardzo grzesznie. Porcja z ryżem stanowi dobry lunch na diecie. Zazwyczaj zachęcam do wybierania brązowego ryżu, ale do tego dania wyjątkowo pasuje jaśminowy lub basmati. Dietetyczny kurczak tikka masala świetnie komponuje się z siekaną kolendrą i sokiem z limonki. Bardzo łatwo można wyczarować danie wegańskie, kurczaka zamieniając na tofu, a śmietankę na mleczko kokosowe. Z podanego przepisu wychodzi 6 porcji.

Wartości odżywcze 1 porcji sosu (bez ryżu):

  • 157 kcal
  • 20g białka
  • 4g tłuszczu
  • 14g węglowodanów

Przepis na 6 porcji:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 duża cebula
  • MARYNATA DO KURCZAKA: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sok z połowy limonki, 1 łyżka oleju
  • PRZYPRAWY DO SOSU: 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka garam masala, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu lub cukru
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • ryż do podania

Kurczaka kroję w 2-3 cm kawałki i marynuję dzień wcześniej lub jeśli nie mam czasu, 30 minut przed smażeniem. Cebulę kroję drobno i podsmażam na łyżce oleju, dodaję pomidory z puszki i gotuję ok. 10 minut pod przykryciem, dodaję przyprawy i cukier, mieszam, gotuję kolejne 10 minut bez przykrycia. W międzyczasie smażę kurczaka bez dodawania tłuszczu – żeby nie był suchy należy go tylko przesmażyć z każdej strony, wyłączyć gaz i przykryć pokrywką. Taki kurczak powinien „czekać” 10 minut, zanim dodamy go do sosu. Do pomidorów dodaję śmietankę i miksuję wszystko blenderem. Dodaję kurczaka. Całość podaję z kolendrą lub szczypiorkiem i ryżem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz