Fit szarlotka sypana

„Nie chcę wiedzieć, czy znowu dodałaś jakiejś marchewki do ciasta, ale to jest pyszne” – rekomendacja mojego chłopaka powinna Wam wystarczyć. Na Jego i Wasze szczęście, nie dodawałam żadnych dziwnych rzeczy do ciasta, tylko zmodyfikowałam dobrze znany przepis na szarlotkę sypaną. I tak powstała fit szarlotka sypana! Zastąpiłam mąkę pszenną tą pełnoziarnistą, dodałam trochę erytrytolu do posłodzenia i zmniejszyłam ilość masła. W końcu sok z pieczonych jabłek i tak namoczy spód i całość będzie mięciutka. Szarlotkę zdecydowanie polecam osobom na diecie redukcyjnej, bo syci na dłuższy czas i zawiera stosunkowo niewiele energii. Jabłka są mocno wyczuwalne, więc jeżeli w szarlotce wolisz bardziej owoce, niż ciasto, to ten przepis jest dla Ciebie. Do dzieła!

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • 190 kcal
  • 3g białka
  • 5g tłuszczu
  • 34g węglowodanów
  • 3g błonnika

Składniki na 8 porcji (mała blaszka):

  • 4 jabłka
  • 130g kaszy manny
  • 90g mąki pełnoziarnistej
  • 50g masła
  • 4-5 łyżek erytrytolu, 3 łyżki białego cukru
  • cynamon
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka ścieram na tarce o średnich oczkach (takich do surówki), skrapiam sokiem z cytryny i dodaję cynamon. Odstawiam na chwilę na bok. Składniki suche, czyli kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i słodzidło wsypuję do drugiej miski. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Teraz kładę warstawami: 1/3 suchych składników, warstwa jabłek (jeżeli wydzielił się sok, go też wlewamy z jabłkami), 1/3 suchych składników, warstwa jabłek, ostatnia 1/3 suchych składników. Na wierzch trzemy masło (dlatego ja lubię wcześniej porcję masła schować do zamrażarki- wtedy łatwiej się trze).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na co najmniej 40 minut, aż spód mocno się zarumieni, w całym domu pachnieć będzie pieczonymi jabłkami. Fit szarlotka sypana najlepiej smakuje z domowymi lodami z mrożonych bananów.

Smacznego!

Dodaj komentarz