Fit tarta ze szpinakiem

Czy fit tarta jest w ogóle wykonalna? Jest! Jeżeli nie przeszkadza Ci owsiany posmak w kruchym cieście (wiem, że niektórzy akceptują tylko mąkę pszanną), to pokochasz ten przepis równie mocno. Zachęcam do eksperymentowania w kuchni – finalny efekt często jest zaskakujący. U mnie nikt nie wyczuł, żeby tarta była jakaś bardziej fit, czy niskokaloryczna. Jestem zdania, żeby niczego sobie nie odmawiać i z pełną odpowiedzialnością dodałam do przepisu zarówno parmezan, jak i mascarpone, a fit tarta nadal pozostaje fit- wystarczy spojrzeć na makro!

Wartości odżywcze porcji ze zdjęcia:

  • 232 kcal
  • 7g białka
  • 17g tłuszczu
  • 15g białka

Składniki na 7 porcji:

  • 125g mąki owsianej
  • 25g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 30g parmezanu
  • szpinak wg uznania
  • 50g masła
  • 120g mascarpone

Masło posiekaj, dodaj obie mąki, odrobinę soli i jajo, zagnieć kruche ciasto w razie potrzeby dolewając zimnej wody. Ciasto zawiń w kulkę i schowaj do zamrażalnika na 15 minut. Szpinak podduś z odrobiną wody i czosnkiem, po 5 minutach dodaj mascarpone, pieprz i sól, gotuj jeszcze 5 minut. Do lekko przestudzonej masy dodaj jajo i tarty parmezan.

Wyjmij ciasto i rozwałkuj na kształt foremki. Ja nie mam wałka i po prostu spłaszczam ciasto rękami, dopasowując do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód przez 10 minut w 200 stopniach, dołóż masę szpinakową i piecz jeszcze 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.

 

Dodaj komentarz