Kurczak w sosie hoisin

Uwielbiam kuchnię azjatycką ze względu na różnorodność smaków w jednym daniu. Najchętniej jadłabym codziennie makarony ryżowe, pad thai, czy chińszczyznę z aromatycznym sosem. Niestety, bardzo duża część tych dań jest smażona na głębokim tłuszczu, panierowana lub doprawiana kalorycznymi dodatkami. Dziejsza propozycja nadaje się jednak na każdą dietę – dzięki dodatkowi warzyw danie zyskuje objętość, a sos hoisin nadaje mega smakowitości. Kurczak w sosie hoisin to dietetyczna potrawa, która gości u nas raz w tygodniu w różnych wariacjach: czasami kurczaka zastępujemy tofu, makaron ryżowy tym sojowym oraz wymieniamy warzywa. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo dieta nie może być nudna.

Wartości odżywcze 1 porcji: 

  • 342 kcal 
  • 30g białka 
  • 7g tłuszczu 
  • 39g węglowodanów 

Składniki na 3 porcje: 

  • 350g piersi z kurczaka, najlepiej ekologicznej z wolnego wybiegu
  • przyprawy do kurczaka: papryka wędzona, curry, szczypta papryki ostrej, ewentualnie kumin 
  • 100g makaronu ryżowego lub sojowego
  • 1 – 2 papryki czerwone
  • 1/2 cukinii ze skórą
  • SOS HOISIN: 10g oleju sezamowego LUB łyżka masła orzechowego, 5-6 łyżek sosu sojowego, sok z 1/2 limonki, 1 łyżka miodu

Składniki sosu wymieszaj w miseczce, makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przepłucz zimną wodą. Kurczaka pokrój w paski, obtocz w przyprawach. Rozgrzej dobrze patelnię (lub wok), spryskaj ją odrobiną oleju rzepakowego i smaż kurczaka. Po 3 minutach dołóż pokrojoną w paski paprykę, po kolejnych 3 minutach pokrojoną w paski cukinię. Smaż jeszcze kilka minut, pod koniec wlewając sos. Dodaj makaron, wszystko wymieszaj przed podaniem. 

Smacznego! 

Dodaj komentarz