Owsiane pieguski

Jeśli kiedyś marzyliście o dietetycznych i pysznych ciastkach, oto są – owsiane pieguski. Bardzo fit i bardzo smaczna propozycja. Lekko chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, z gorzką czekoladą i znacznie zmniejszoną zawartością cukru. Po takim ciachu poziom glukozy we krwi będzie miał się dobrze. Świetnie komponuje się ze szklanką mleka albo domowego koktajlu. Pamiętajcie jednak, że nie można jeść ich bez umiaru, bo wcale nie są niskokaloryczne. Najlepiej zjeść np. dwa w ramach podwieczorek. Mniam! 

Wartości odżywcze 1 ciastka
  • 99 kcal 
  • 2g białka 
  • 4g tłuszczu
  • 13g węglowodanów 
Składniki na 18 ciastek
  • 200g mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 4 łyżki cukru 
  • 4 łyżki erytrytolu 
  • 80g gorzkiej czekolady 
  • 1 jajo 
  • 40g masła 
  • Zimna woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Sposób wykonania

Cukier, erytrytol i mąkę wymieszaj razem. Dodaj siekaną, gorzką czekoladę i jedno jajko oraz posiekane masło z lodówki. Wyrabiaj ciasto widelcem stopniowo dolewając małe ilości wody. Ciasto powinno być gęste. Z uforomowanego ciasta lep kulki wielkości łyżki, które następnie spłaszcz i układaj na blaszce. Piecz w 180 stopniach do zezłocenia. Studź na kratce. Owsiane pieguski są gotowe!

Smacznego! 

 

 

Dodaj komentarz