Pumpkin Spice fit omlet

Pumpkin Spice fit omlet, czyli po prostu omlet biszkoptowy z dynią i korzennymi przyprawami. Przemycanie warzyw do omletów jest super. Po pierwsze, dyni w omlecie nie czuć. Po drugie, można więcej zjeść, jest się dłużej najedzonym, a danie jest wzbogacone w potas i beta-karoten. Po trzecie, chyba każdy zna Pumpkin Spice Latte ze Starbucksa i wszyscy je kochamy, prawda?

Omlet biszkoptowy z dynią to ostatnio moje ulubione śniadanie, wychodzi mega puszysty, lekko korzenny i puchaty. Wersja na zdjęciu to maksymalna rozpusta, ale najczęściej jem ten omlet z płynną, gorzką czekoladą i furą niskocukrowych owoców. Milka Oreo jako dodatek wjeżdża tylko w niedzielę, co by sobie życie osłodzić.

Wartości odżywcze bez dodatków

  • 204 kcal
  • 14g białka
  • 10g tłuszczu
  • 16g węglowodanów

Wartości odżywcze z prezentowanymi dodatkami

  • 474 kcal
  • 18g białka
  • 17g tłuszczu
  • 67g węglowodanów

Składniki na jeden omlet

  • 1 duże, całe jajo
  • 1 białko jaja kurzego
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki musu z dyni*
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżki erytrytolu
  • Dowolne dodatki: u mnie 21g batonika Milka Oreo, 100g banana i garść malin/ borówek
  • pół łyżeczki masła lub oleju do smażenia

*Mus z dyni robię tak, że dynię kroję w kostkę i gotuję z kilkoma łyżkami wody pod przykryciem i blenduję. Taki mus wykorzystuję do puddingów, sosu serowego w zapiekance  innych, dziwnych rzeczy.

Białko oddzielam od żółtka. Łączę z drugim białkiem, dodaję szczyptę soli i ubijam na pianę, pod koniec dodaję erytrytol i chwilę ubijam. Żółtko mieszam z erytrytolem, musem z dyni i mąką owsianą. Jeżeli używasz odżywki białkowej, teraz jest dobry moment na jej dodanie. Białko ostrożnie dodaję do masy z żółtkiem i łączę powoli. Patelnię przecieram olejem/ masłem, wylewam omlet na patelnię i smażę pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 4-5 minutach, kiedy brzegi będą dobre, omlet odwracam na drugą stronę, zdjemuję pokrywkę i smażę jeszcze kilka minut na mniejszym ogniu.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz