Sałatka z gruszką i gorgonzolą

Dla osób, którym odpowiada łączenie serów z kwaśnymi lub słodkimi produktami – dietetyczna sałatka z gruszką i gorgonzolą. Gorgonzola, chociaż tłusta, zawiera duże ilości wapnia i warto od czasu do czasu włączyć tego typu sery do naszej diety. Sałatka wbrew pozorom jest syta i dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wspomnianego wapnia i witaminy C. Ja ją uwielbiam!

Porcja dostarcza:

  • 402 kcal
  • 8,1g błonnika
  • 37g węglowodanów
  • 27g tłuszczów
  • 10g białka
Składniki na 1 porcję:
  • 20g gorgonzoli
  • 2 garście roszponki
  • 4 orzechy włoskie
  • łyżka pestek granatu
  • sos: łyżka oleju rzepakowego, 1/2 lyżeczki cytryny, 1/2 łyżeczki płynnego miodu, 1/2 łyżeczki musztardy
Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu. Orzechy uprażyć na patelni na złoto. Na sałacie rozkruszyć gorgonzolę, ułożyć umytą i pokrojoną gruszkę. Posypać pestkami granatu i polać sosem (w słoiczku wstrząsnąć składnikami sosu do połączenia). Posypać pieprzem.

Dodaj komentarz