Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Inspiracją do stworzenia tego dania była wizyta z moją siostrą weganką w Loving Hut – warszawskiej restauracji, która specjalizuje się w daniach bezmięsnych i beznabiałowych. Zamówiłam tam właśnie tofu w sosie słodko-kwaśnym, które podbiło moje podniebienie. Postanowiłam samodzielnie stworzyć takie danie i nieco je uzdrowić, żeby pasowało do założeń tzw. zdrowej diety. Jest zatem więcej warzyw, bardzo mało tłuszczu, domowa surówka na bazie marchewki i smażone, jędrne tofu. Z efektu finalnego jestem niesamowicie zadowolona. Danie jest sycące, słodko-kwaśne z lekką nutą wędzonej papryki, o niskiej energetycznośc i wysokiej zawartości białka, zatem nada się świetnie dla osób na diecie. Mięsożercy mogą zastąpić tofu mięsem z piersi kurczaka. Przed Państwem tofu w sosie słodko-kwaśnym!

Wartości odżywcze 1 porcji z ryżem

  • 484 kcal 
  • 22g białka 
  • 14g tłuszczu 
  • 71g węglowodanów 

Składniki na 2 porcje

  • 180g tofu (marynata: 1 ząbek czosnku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz, 1/3 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżeczka miodu) 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 cukinii
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1,5 łyżeczki oleju rzepakowego 
  • 1/3 cebuli 
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru + 1 łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu 
  • 1/4 cytryny 
  • 2 łyżki dobrej jakości ketchupu
  • 100g ryżu białego

Sposób przygotowania

Składniki marynaty umieścić w miseczce, wymieszać. Tofu pokroić w sporą kostkę i dodać do marynaty. Im dłużej tofu przeleży w marynacie, tym lepiej. Tofu usmażyć na 1 łyżeczce dobrze rozgrzanego tłuszczu. Ważne, żeby tofu  dobrze dosmażyć z każdej strony na złoto, co jakiś czas potrząsając patelnią.

W tym czasie pokroić w kostkę cukinię, paprykę. Cebulę pokroić w półksiężyce. Na 1/2 łyżeczki krótko podsmażyć cebulę i paprykę słodką, dodać paprykę i zalać koncentratem oraz 1/3 szklanki wody. Gotować 2 minuty pod przykryciem, dołożyć cukinię, gotować jeszcze kilka minut. Dodać cukier, erytrytol, ketchup i zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze kilka minut. 

Tofu dodać do sosu, wymieszać. Podawać z ugotowanym ryżem (1/2 woreczka) i domową surówką. U nas domowa surówka to 2 tarte marchewki, 1 tarte jabłko, szczypta soli, cukru, pieprzu, kilka kropel soku z cytryny i łyżka oliwy lub majonezu. 

Smacznego! 

 

Dodaj komentarz