Tofucznica z awokado

Jajecznica bez jajek, czyli tofucznica. Nie, nie przestałam jeść mięsa 🙂 Ale znam ludzi, którzy są wege i to właśnie im dedykuję ten wpis. Sama bardzo lubię tofucznicę, odpowiednio przyprawiona tofucznica jest boska i stanowi fajne urozmaicenie sobotniego śniadania. Poza tym dobry pomysł na przemycenie do diety trochę tofu. Tofu przecież jest dobrym źródłem białka! Wiele osób narzeka, że ten sojowy ”ser” smakuje jak kreda. Otóż ludzie drodzy- tofu trzeba umieć przyrządzić i przyprawić. Podsmażone na chilli i czosnku zyska niepowtarzalny aromat, a zamarynowane w oliwie, cytrynie i płatkach drożdżowych będzie nie do poznania. A taka tofucznica jest pyszna, więc bądźmy kreatywni 🙂

Wartości odżywcze porcji ze zdj z chlebkiem

  • 304 kcal
  • 6g błonnika
  • 27g weglowodanów
  • 18g tłuszczu
  • 15g białka

Składniki na 1 porcję:

  • 1/3 kostki tofu
  • 1/3 miękkiego awokado
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • sól, pieprz, szczypta kurkumy dla koloru
  • 1 czubata łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1/3 cebuli

Na oleju podsmażamy cebulkę, po ok 2 minutach na patelnię wkruszamy tofu i smażymy do lekkiego zezłocenia. Dodajemy płatki drożdżowe i posiekane awokado, dalej smażymy podlewając trochę wodą do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Wyłączamy gaz, dodajemy kurkumę, sól i pieprz, mieszamy, podajemy z pieczywem.

Dodaj komentarz