Wegański krem z batatów

Rozgrzewająca zupa krem z batatów, z nutą imbiru i czosnku, garścią aromatycznego tofu i makaronem pszennym udon. Żeby zupa miała taki azjatycki charakter, zachęcam do postępowania zgodnie z przepisem i nieomijania żadnych składników. Dla mnie połączenie słodkich batatów z kokosem jest genialne i gdyby nie cena batatów, jadłabym ją codzennie. Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić ją o dynię, marchew albo doprawić papryczką chilli. Podsumowując, zupa krem z batatów to świetna propozycja na lekki lunch, dla fanów słodko-słonych połączeń.

Wartości odżywcze jednej porcji bez dodatków: 
  • 102 kcal
  • 1g białka 
  • 7g tłuszczu 
  • 8g węglowodanów
Składniki
  • 2 bataty
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub kokosowego
  • kawałek imbiru
  • 5 ząbków czosnku 
  • papryka słodka, papryka ostra, curry, kurkuma (po 1/3 łyżeczki) 
  • 3/4 puszki mleczka kokosowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sok z połowy limonki
  • świeży szczypiorek 
  • woda do zalania warzyw 
  • dodatki: makaron udon (sugeruję 35g na jedną porcję), tofu w marynacie (sos sojowy, sok z limonki, pół łyżeczki papryki wędzonej, łyżeczka kuminu) 
Przygotowanie 

Bataty pokrój w kostkę. Czosnek i imbir posiekaj drobno, przygotuj przyprawy w miseczce. Rozgrzej olej i podsmaż krótko czosnek, imbir i przyprawy na małym ogniu, dołóż bataty i całość zalej wodą. Gotuj na małym ogniu do zmięknięcia warzyw, pod koniec dolej mleczko kokosowe. Całość przelej do blendera kielichowego, dodaj sos sojowy i sok z limonki i blenduj na wolnych obrotach. 

Krem udekoruj grillowanym tofu i ugotowanym makaronem udon. Krem z batatów posyp szczypiorkiem. 

Smacznego!

Dodaj komentarz