Wegański, pyszny pasztet

Wegański pasztet jest pyszny. Pasztet z zielonej soczewicy, który zachwycił moje podniebienie 🙂 Wygląda jak zwykły pasztet, ale wiadomo, że smakuje trochę inaczej. Idealny na kromce chleba z dodatkiem np. ogórka kiszonego. Zawiera dużo białka, potasu i błonnika. Koniecznie spróbujcie!

Wartości odżywcze całego pasztetu:

  • 619 kcal
  • 32g białka
  • 24g tłuszczu
  • 71g węglowodanów
  • 11g błonnika

Składniki:

  • pół szklanki suchej, zielonej ciecierzycy
  • łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • 1 ząbek czosnku

Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zmiksować z prażonym na suchej patelni słonecznikiem i resztą składników, na końcu dodać olej i ponownie zmiksować.

Smacznego!

Dodaj komentarz