Wegańskie curry z kaszą jaglaną

Rozgrzewające, pyszne, wegańskie i jednogarnkowe curry z kaszą jaglaną <3 Bardzo aromatyczne, a robi się samo. Ostrzegam, cały dom pachnie przyprawami 🙂 Białko z ciecierzycy uzupełnia się z tym z kaszy, tworząc pełnowartościowe białko! Zawiera błonnik, przeciwutleniacze, dużą dawkę potasu i folianów.

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • 296 kcal
  • 8g błonnika
  • 40g węglowodanów
  • 12g tłuszczu
  • 11g białka

Składniki na 4 porcje:

  • 2 garście suchej ciecierzycy
  • 50g kaszy jaglanej
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki curry
  • kolendra
  • 1 łyżka masła kokosowego
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 puszki mleka kokosowego

Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyć. Na maśle kokosowym chwilę podsmażyć siekany czosnek, papryczkę chilli i imbir, dodać wszystkie przyprawy i intensywnie mieszać. Zalać mlekiem kokosowym, dodać siekane warzywa, ciecierzycę, przepłukaną kaszę jaglaną, dolać 2 puszki krojonych pomidorów. Gotować ok. 45 minut dolewając od czasu do czasu wody i mieszając, żeby kasza nie przywarła. Na koniec połączyć z ugotowaną ciecierzycą i doprawić kolendrą, ewentualnie szczyptą soli,

Dodaj komentarz