Wegańskie curry z bakłażanem

Jak łatwo można jeść trochę zdrowiej? Wprowadzić do diety więcej warzyw! Ograniczenie mięsa może być dobrym krokiem w kierunku eksperymentowania z warzywami. Romans z bakłażanem, aromatycznymi przyprawami i mleczkiem kokosowym zaowocował przepysznym curry z bakłażanem. Obok tego z mango właśnie to jest moją ulubioną propozycją. Idealnie pasuje tutaj zielona soczewica, więc jeśli potrzebujesz białka roślinnego, nie bój się dorzucić ugotowanej garści roślin strączkowych do parującej michy curry. Co więcej, z curry dobrze komponuje się także tofu, jednak ja proponuję klasyczną wersję, bez dodatków. 

Wartości odżywczej jednej porcji (bez ryżu):

  • 325 kcal 
  • 14g białka 
  • 24g białka 
  • 20g węglowodanów 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 2 garście pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • Przyprawy: 4-5 łyżek ciemnego sosu sojowego, sok z połowy limonki, 1 łyżeczka curry, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 1/4 łyżeczki imbiru 
  • Opcjonalnie: garść mrożonej fasolki zielonej 
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • 1/5 szklanki wody
  • świeży szczypiorek siekany

Bakłażana i pieczarki pokrój w kostkę. Czosnek, cebulę i imbir posiekaj bardzo drobno, przyprawy wsyp do małej miseczki. Na oleju przez 30 sekund podsmażaj przyprawy z czosnkiem, cebulą i imbirem, dodaj warzywa i całość zalej mleczkiem kokosowym, sosem sojowym i sokiem z limonki. Gotuj pod przykryciem 10 minut, następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 10 minut do lekkiego zgęstnienia curry. 

Podaj z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym i siekanym szczypiorkiem. 

Dodaj komentarz