3 przepisy na omlet

Co najlepiej smakuje na weekendowe śniadanie? No tak, jajecznica też, ale u mnie gości zawsze omlet z owocami. Uwielbiam śniadania na słodko i z dodatkiem jaj, a w dodatku zauważyłam, że jestem dłużej najedzona, jeśli zjem takiego omleta. Dzisiaj chciałam pokazać wam przepisy na omlet w trzech odsłonach. Ich przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 10 minut, a jeśli macie większy talent do ozdabiania niż ja, na pewno wyczarujecie cuda na talerzu. Mój ulubiony to zdecydowanie omlet biszkoptowy, który przygotowuję już zawodowo, z różnymi dodatkami. Na potrzeby wpisu założyłam, że omlet to wszystko, co ma jaja w składzie i jest smażone na patelni. Hm, czy zna ktoś definicję omleta?

  1. Omlet biszkoptowy

Składniki:

  • 2 jaja kurze i szczypta soli
  • łyżka mąki owsianej
  • łyżeczka lub dwie ksyitolu lub erytrytolu

Białko ubijam ze szczyptą soli, dodaję słodzidło i ponownie ubijam. Do sztywnych białek dodaję stopniowo żółtka, ubijając kilka razy. Przesiewam mąkę, krótko mieszam (ja to robię szybko mikserem, ale można szpatułką). Wylewam omlet na rozgrzaną patelnię, smażę pod przykryciem na małym gazie, przewracam.

Wartości odżywcze dla wersji z erytrytolem:

  • 217 kcal
  • 16g białka
  • 12g tłuszczu
  • 11g węglowodanów

Wskazówki:

  • Czasami zamiast mąki dodaję odżywki białkowej (15-20g), jeżeli jem omlet po siłowni
  • Można zamienić mąkę owsianą na dowolną mąkę, ja lubię też używać kokosowej, ale wtedy po zamieszaniu trzeba od razu smażyć, inaczej mąka opadnie i omlet nie będzie puszysty
  • Moją ulubioną wariacją przepisu podstawowego jest dodawanie łyżeczki kakao albo siekanej gorzkiej czekolady do środka- kiedy wylewam omlet na patelnię, wkładam do środka posiekaną czekoladę, potem normalnie przewracam i ta płynna czekolada zostaje w omlecie. Można też, tak jak na zdjęciu, rozpuścić czekoladę w mleku/ napoju roślinnym i polać omlet
  • Żeby nic nie przywierało, posmaruj patelnię cienką warstwą oleju lub masła klarowanego. Ja mam specjalny pędzelek silikonowy
  • Najlepiej przykryć omlet chociaż na chwilę i smażyć na małym ogniu, wtedy nic się nie przypala i przewracanie omleta to czysta przyjemność
  • Jeżeli ograniczasz tłuszcz w diecie, dodaj jedno żótko zamiast dwóch. Ja czasami dodaję pół żółtka, ale smaruję mój omlet 10g mascarpone. Taka ze mnie grzesznica 😉

2. Omlet owsiany z gorzką czekoladą

Składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 50ml mleka lub napoju roślinnego
  • 3 łyżki płatków owsianych (może być mąka owsiana)
  • 2 kostki gorzkiej czekolady 70% (18g)
  • 1-2 łyżeczki erytrytolu

Wszystko oprócz czekolady umieszczam w blenderze i miksuję na jednolitą masę. Ten omlet trzeba odstawić na co najmniej 5-10 minut, ja lubię go robić wieczorem, schować do lodówki i rano smażyć. Trzeba pamiętać tylko o dodaniu posiekanej czekolady. Omlet smażę na patelni pod przykryciem, na małym ogniu, przewracam i ściągam pokrywkę.

Wartości odżywcze dla wersji z erytrytolem:

  • 340 kcal
  • 16g białka
  • 17g tłuszczu
  • 30g węglowodanów

Wskazówki

  • Omlet jest bardziej placuszkowaty niż puszysty
  • Smażyć moża jeden placek, ale ja czasami dzielę na kilka mniejszych
  • Jest dosyć tłusty, dlatego czasami dodaję połowę czekolady albo rezygnuję z żółtka
  • Jeżeli używasz odżywki białkowej, to zamiast słodzić erytrytolem możesz dodać swój ulubiony smak

3. Omlet bananowo- owsiany

 Składniki:

  • Dojrzały banan
  • 1 jajo
  • 4-5 łyżek płatków owsianych
  • dowolne dodatki: cynamon, orzechy, czekolada, rodzynki itp.

Banana blenduję z płatkami i jajem, odstawiam na 5-10 minut. Można też rozgnieść banana widelcem i dodać płatki w postaci niezmielonej (jak na zdjęciu). Dokładam do masy dodatki- naczęściej łyżka orzechów, smażę na patelni z dwóch stron.

Wartości odżywcze bez dodatków:

  • 328 kcal
  • 10g białka
  • 7g tłuszczu
  • 60g węglowodanów

Wskazówki:

  • Placuszek/ omlet najlepiej sprawdzi się u osób, które potrzebują dużo węglowodanów. Jeżeli doda się orzechów i gorzkiej czekolady do środka, to jego energia może wynosić nawet 600 kcal (bez owoców), więc łatwo może służyć jako śniadanie dla osób na tzw. masie
  • Czasami zamiast banana dodaję tarte jabłko, puree z dyni albo tartą marchewkę
  • W tym placuszku świetnie sprawdza się kakao, bo równoważy słodycz banana

To wszystkie propozycje, które dla Was dzisiaj przygotowałam. Dajcie znać w komentrzu, który przepis nabardziej Wam się podoba i czy chcecie takie pomysły częściej 🙂

 

 

 

2 Replies to “3 przepisy na omlet”

  1. Na pewno spróbuje biszkoptowego, bo owsiane robie dosc często zwykle dzielę na małe placuszki i zabieram np do pracy. Ciekawy blog, będę zaglądać 🙂 pozdrawiam

    1. Agnieszka_Cieplowska says: Odpowiedz

      Dziękuję i zapraszam 🙂

Dodaj komentarz