Po Świętach warto zmienić dietę i postawić na produkty bogate w błonnik, które oczyszczą nasz przewód pokarmowy. Moją propozycją są wygodne muffiny które możesz upiec w godzinę wraz z przygotowaniem i stygnięciem 🙂 Zawierają potas, witaminy w grupy B, magnez i rzeczony błonnik. Muffinki owsiane nie mają cukru, dlatego są bezpieczną przekąską dla wszystkich. Niektórzy mówią, że na diecie nie powinno się jadać bananów, ale moim zdaniem ten owoc jest świetny na diecie, bo zaspokaja apetyt na słodkie, dostarcza wartości odżywczych i jedzony z umiarem wcale nie spowoduje przytycia.
Wartości odżywcze 1 muffinka:
- 150 kcal
- 3g błonnika
- 24g węglowodanów
- 5g tłuszczu
- 4g białka
Babeczki są mięciutkie, słodkie, cynamonowo- czekoladowe. Do dzieła!
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 1 jajo
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
- garść posiekanych orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki ksylitolu
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Banany zmiksować z jajkiem, mlekiem i olejem. W drugiej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, ksylitol, siekane orzechy, siekaną czekoladę. Połączyć obie miski i niedokładnie wymieszać (muffinki muszą być niedokładnie wymieszane). Przełożyć do foremek na muffinki, piec w 200 stopniach ok 20 minut aż będą złote. Jeść muffinki owsiane jak ostygną.