Bezglutenowe ciasto czekoladowe. Bez tłuszczu. Bez cukru. Wilgotne, słodkie, kakaowe! No po prostu genialne, czemu wcześniej nie odkryłam tego przepisu?! A wiecie co jest najlepsze? Że oprócz gotowania pomarańczy wszystko tylko miksujesz- nie musisz nic ubijać, przesypywać, po prostu blendujesz całość- więc ciasto przygotujesz w bardzo krótkim czasie. Bardzo polecam takie ciastko z gałką lodów bananowych albo kleksem z jogurtu greckiego. Pyszka! Przepis pochodzi ze strony mojewypieki– z modyfikacjami.
1 kawałek dostarcza:
- 5g błonnika
- 245 kcal
- 34g węglowodanów
- 15g tłuszczu
- 9g białka
Składniki na blaszkę:
- 2 pomarańcze
- 4 białka+ 3 jaja
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g zmielonych migdałów lub innych orzechów
- 3/4 szklanki ksylitolu lub miodu lub wszystkiego, tylko nie cukru
- 5-6 łyżek naturalnego kakao
Pomarańcza zalej wodą i gotuj 1,5-2h ze skórką. Zmiksuj je blenderem po ostygnięciu na pulpę. W drugiej misce zmiksuj migdały na mąkę, dodaj białka i jaja, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol i kakao i zmiksuj. Przełóż do blachy nasmarowanej tłuszczem i piecz w 180 stopniach do suchego patyczka (45-60 minut). Bezglutenowe ciasto gotowe.
Smacznego!