Pyszne, czekoladowe, białkowe placuszki z mąki owsianej! Idealne na śniadanie lub deser i na zaspokojenie głodu na słodycze. Lubię podawać je z owocami i jogurtem naturalnym, ale świetnie będą smakować również np. z domową konfiturą lub dżemem Soberry. Są bardzo sycące, dzięki płatkom owsianym i białku jaja kurzego. Do tego są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a większość składników powinniście mieć w domu.
Wartości odżywcze 1 porcji (bez dodatków):
- 280 kcal
- 15g białka
- 8g tłuszczu
- 42g węglowodanów
- 3g błonnika
Składniki na 2 porcje:
- 2 białka jaja kurzego
- 1 jajo całe
- 8 łyżek (80g) płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 1 czubata łyżka ksylitolu
- 1,5 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g jogurtu naturalnego
Białka, jajo i ksylitol rozbełtać. Dodać jogurt i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut. Patelnię nasmarować ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i kłaść łyżką okrągłe placuszki. Smażyć z 2 stron. Białkowe placuszki gotowe!