Biszkopt owsiany

Chyba nie istnieje na świecie osoba, która będąc na diecie nie tęskni za pysznymi ciastami. Osobiście bardzo lubię dobry tort, albo po prostu biszkopt z owocami i kremem i wymyślenie takiego spodu było zbawieniem. Biszkopt owsiany to tylko trzy składniki i chwila w piekarniku. Otrzymujemy pyszny, puszysty i wartościowy biszkopt, który tylko czeka na przełożenie świeżymi owocami oraz zdrowym fit kremem! U mnie jest to cienka warstwa mascarpone z daktylami i masłem orzechowym, ale nada się miksowany w blenderze twaróg ze świeżą wanilią albo po prostu masa budyniowa z żelatyną. To co, spróbujecie?

Porcja podwójnego biszkoptu (1 z 6) zawiera*:

  • 134 kcal
  • 13g białka
  • 5g tłuszczów
  • 9g węglowodanów

*podano wartości dla biszkoptu z odżywką i z 4 żółtkami

Składniki na 2 małe blaty biszkoptu:

  • 4 jaja kurze i szczypta soli
  • 50g odżywki białkowej waniliowej (akurat nie miałam ksylitolu, ale możecie użyć 30-40 g ksylitolu zamiast odżywki)
  • 5 łyżek mąki owsianej

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Jeżeli nie mamy odżywki, to na tym etapie dodajemy po łyżce ksylitolu cały czas ubijając białka. Dodajemy dwa żółtka z czterech, cały czas ubijając masę. Jeżeli nie liczysz tłuszczu w diecie, możesz dodać wszystkie cztery żółtka. Przesiewamy mąkę i odżywkę do masy i chwilę ubijamy, uważając, żeby białka nie opadły.

Dzielimy masę na dwa blaty i pieczemy w 170 stopniach do zezłocenia wierzchu. Wyciągamy, ściągamy papier do pieczenia i studzimy.

Smacznego!

Podziel się dobrem!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Dodaj komentarz