Chyba nie istnieje na świecie osoba, która będąc na diecie nie tęskni za pysznymi ciastami. Osobiście bardzo lubię dobry tort, albo po prostu biszkopt z owocami i kremem, więc wymyślenie takiego spodu było zbawieniem. Biszkopt owsiany to tylko trzy składniki i też tylko chwila w piekarniku. Otrzymujemy pyszny, puszysty i wartościowy biszkopt, który tylko czeka na przełożenie świeżymi owocami oraz zdrowym fit kremem! U mnie jest to cienka warstwa mascarpone z daktylami i masłem orzechowym, ale nada się miksowany w blenderze twaróg ze świeżą wanilią albo po prostu masa budyniowa z żelatyną. To co, spróbujecie?
Porcja podwójnego biszkoptu (1 z 6) zawiera*:
- 134 kcal
- 13g białka
- 5g tłuszczów
- 9g węglowodanów
*podano wartości dla biszkoptu z odżywką i z 4 żółtkami
Składniki na 2 małe blaty biszkoptu:
- 4 jaja kurze i szczypta soli
- 50g odżywki białkowej waniliowej (akurat nie miałam ksylitolu, ale możecie użyć 30-40 g ksylitolu zamiast odżywki)
- 5 łyżek mąki owsianej
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno. Jeżeli nie mamy odżywki, to na tym etapie dodajemy po łyżce ksylitolu cały czas ubijając białka. Dodajemy dwa żółtka z czterech, cały czas ubijając masę. Jeżeli nie liczysz tłuszczu w diecie, możesz dodać wszystkie cztery żółtka. Następnie przesiewamy mąkę i odżywkę do masy i chwilę ubijamy, uważając, żeby białka nie opadły.
Dzielimy masę na dwa blaty i pieczemy ją w 170 stopniach do zezłocenia wierzchu. Na końcu wyciągamy, ściągamy papier do pieczenia i studzimy. Biszkopt owsiany gotowy.
Smacznego!