Rewelacyjne bułeczki pełnoziarniste, wysokobiałkowe, a przygotujecie je w zaledwie 30 minut! Jeśli myślicie, że bycie perfekcyjną Panią Domu wyjmująca ciepłe, zdrowe (!) bułeczki z piekarnika w sobotni poranek jest dla nienormalnych, to spójrzcie na ten przepis! 30 minut roboty i bułeczki pełnoziarniste z twarogu lądują na waszym stole. Jeśli skrzywiliście się na dźwięk słowa ”twaróg”, to chcę Was uspokoić- nie będziecie go czuć. Bułeczki są na proszku do pieczenia, rosną tylko trochę, są mięciutkie i znikają jak szalone. Sprawdzą się idealnie na śniadanie lub inną porę dnia. Polecam z całego serduszka!
1 bułka zawiera:
- 180 kcal
- 3g błonnika
- 22g węglowodanów
- 5g tłuszczu
- 11g białka
Składniki na 6-8 mini bułek:
- 200g twarogu
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki oleju
- 2 białka jaja
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g mąki pełnoziarnistej
- mak lub inne ziarna
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Mąkę i proszek przesiać. Dodać twaróg, mleko, olej, białka jaja i sól i zagnieść ciasto. Uformować 6-8 bułeczek, każdą obtoczyć w maku. Piec ok. 20 minut aż będą złoto- brązowe. Jeść ciepłe. Smacznego!
Jeżeli będą smakować, to na blogu mam jeszcze jeden podobny przepis: KLIK!