Owsianka nie jest nudna! Ostatnimi czasy jem bardzo dużo owsianek na śniadanie- sycą, są zdrowe i smaczne. Dużo eksperymentuję, a smaczniejsze owsianki publikuję na blogu. Po ostatniej, kakaowo- orzechowej przyszedł czas na chałwę. Ponieważ boje się tych sklepowych, dla mnie za słodkich, zrobiłam sama masę chałwową w kilka minut. Sezam jest źródłem zdrowych tłuszczy, wapnia, fosforu, magnezu, zawiera też dużo lecytyny usprawniająca pracę mózgu.
Składniki na 1 porcję:
- DOMOWA CHAŁWA: ziarna sezamu uprażone na patelni, łyżka miodu
- pół szklanki mleka
- łyżeczka miodu/ łyżeczka masy kajmakowej
- 4 łyżki płatków owsianych
W malakserze lub młynku mielić tak długo uprazone ziarna sezamu aż staną się kleiste, wtedy dodać miód i mielić dalej- do uzyskania pożądanej konsystencji.
Do gotującego się mleka wsypać płatki owsiane i gotować około 5 minut do zgęstnienia masy. Odstawić owsiankę i dodać 1-2 łyżki wcześniej zrobionej masy chałwowej oraz dodać miód/ masę kajmakową, wymieszać, odstawić na minutkę i podawać.
Smacznego!