Owsianka nie jest nudna! Ostatnimi czasy jem bardzo dużo owsianek na śniadanie- sycą, są bardzo zdrowe i smaczne. Dużo eksperymentuję, a smaczniejsze owsianki publikuję na blogu. Ta chałwowa owsianka jest jedną z nich. Po ostatniej, kakaowo- orzechowej przyszedł czas właśnie na chałwę, któa użyta do owsianki okazała się strzałem w dziesiątkę. Ponieważ boje się tych chałw sklepowych, dla mnie za słodkich, zrobiłam sama masę chałwową w kilka minut. Sezam, z którego ona powstałą, jest źródłem zdrowych tłuszczy, mikro i makroelementów- np. wapnia, fosforu, magnezu, zawiera też dużo lecytyny usprawniającej pracę mózgu.
Składniki na 1 porcję:
- DOMOWA CHAŁWA: ziarna sezamu uprażone na patelni, łyżka miodu
- pół szklanki mleka
- łyżeczka miodu/ łyżeczka masy kajmakowej
- 4 łyżki płatków owsianych
W malakserze lub młynku mielić tak długo uprażone ziarna sezamu aż staną się kleiste, wtedy dodać miód i mielić dalej- do uzyskania pożądanej konsystencji.
Do gotującego się mleka wsypać płatki owsiane i gotować około 5 minut do zgęstnienia masy. Odstawić owsiankę i dodać 1-2 łyżki wcześniej zrobionej masy chałwowej oraz dodać miód/ masę kajmakową, wymieszać, odstawić na minutkę i podawać. Chałwowa owsianka gotowa.
Smacznego!