Na dworze robi się coraz zimniej, więc naturalnym jest ogrzewanie się od wewnątrz. Sycąca miska parującego chilli sin carne skutecznie Cię rozgrzeje, a jego smak w niczym nie ustępuje mięsnej wersji. Obok curry z ananasem jest to jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Często po moich relacjach na IG pytacie, jak smakuje granulat sojowy. Cóż, ciężko porównać do czegoś smak granulatu, bo nigdy nie jadłam go osobno, ale wiem, że w daniu pięknie przejmuje smak potrawy. Właśnie dlatego, jeśli odpowiednio takie chilli przyprawicie, można delikwenta nabrać że to nasze chilli sin carne to mięsko ma. A psikus, bo moje nie ma! Taki granulat dostaniecie w Kauflandzie albo Carrefourze lub sklepach z żywnością wegańską, czy bio. Naprawdę polecam kupić i przetestować mój przepis. I wilk syty i krowa cała.
Wartości odżywcze 1 porcji chilli sin carne (bez ryżu)
- 238 kcal
- 18g białka
- 4g tłuszczu
- 27g węglowodanów
Składniki na 4 porcje
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka fasoli czerwonej konserwowej
- 0,5 sztuki cukinii
- 0,5 sztuki papryki czerwonej
- 85g kukurydzy konserwowej
- 80g granulatu sojowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 sztuki cebuli
- 1/2 szklanki napoju sojowego lub owsianego naturalnego
- Po 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, słodkiej, ostrej, kuminu
- Pół papryczki chilli, 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka erytrytolu lub cukru
- Sok z 1/2 limonki, opcjonalnie: świeża kolendra
Cebulę, chilli i czosnek drobno posiekaj. Następnie paprykę i cukinię pokrój w kostkę: cukinię w większą, paprykę w mniejszą. Weż głęboką patelnię – na rozgrzanym oleju przez minutę podsmaż cebulę, czosnek i chilli, dodaj przyprawy i warzywa, smaż jeszcze 30 sekund. Później całość zalej pomidorami, dodaj granulat sojowy i napój roślinny, całość gotuj ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje (granulat wchłania wodę), dolej napoju roślinnego. Kiedy warzywa będą al dente, dodaj odcedzoną kukurydzę, fasolę, cukier/ erytrytol i sok z limonki. Gotuj jeszcze kilka minut. Podaj z kaszą quinoa lub ryżem brązowym/ białym. Posyp kolendrą.
Smacznego!