Za oknem upały? Nie ma nic gorszego jak stanie w gorącej kuchni? Proponuję zatem orzeźwiający i dietetyczny obiad, czyli chłodnik z botwinki. Do przygotowania można użyć jogurtu, kefiru lub maślanki, ale ja wybrałam jogurt. Taki chłodnik bogaty jest w wapń, białko i bakterie kwasu mlekowego działające korzystnie na jelita.
Wartości odżywcze 1 porcji
- energia: 186 kcal
- białko: 10,5 g
- węglowodany: 15 g
- tluszcze: 10 g
- błonnik: 4 g
Składniki na 4-5 porcji:
– 1 botwinka
– 1 marchewka
– 2 ziemniaki
– 1 opakowanie jogurtu greckiego
– 1 duży ząbek czosnku
– łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz
– koperek
– jaja jako dodatek
Sposób przygotowania:
Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zalać 2 szklankami wody. Gotować przez 15 minut. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę botwinkę (tylko buraki) i gotować kolejne 15 minut. Dorzucić pokrojone drobne liście i gałązki z botwinki, gotować 5 minut. Ostudzić i dodać jogurt, czosnek, cytrynę, przyprawy i 2-3 łyżki koperku. Chodzić przez 1-2 h i podawać chłodnik z botwinki z jajem. Smacznego!