Ciasta bez cukru

4 propozycje na słodycze bez cukru:

  1. Waniliowy sernik z musem truskawkowym

Dla osób, które tolerują produkty mleczne. Sernik jest szałowy, bez spodu, super pasują tu te truskawki, ale polecam dosłodzić raczej te 8 łyżek niż 5.

Składniki na dużą blachę (ok. 20 kawałków):

  • 1kg twarogu w wiaderku: do 7% zawartości tłuszczu (bez cukru w składzie)
  • 4 jaja kurze
  • 5-8 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • ziarenka z ¾ laski wanilii
  • Masło do nasmarowania blaszki
  • MUS TRUSKAWKOWY: 0,5kg mrożonych lub świeżych truskawek, łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki żelatyny+ woda do rozpuszczenia żelatyny

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Miksujemy twaróg, mąkę, ksylitol, wanilię i jaja. Blaszkę smarujemy masłem i przelewamy masę. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy 50-60 minut do wyraźnego zarumienienia boków, a następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy tam sernik na godzinę- sernik opadnie, ale to dobrze. Truskawki miksujemy z sokiem cytrynowym, a żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do truskawek. Masę truskawkową wylewamy na sernik i chłodzimy go minimum 3h, a najlepiej całą noc w lodówce.

2. Nieziemskie kulki daktylowe

To jest mój hit, wszędzie je serwuje i zawsze znikają. Zapychające, bardzo słodkie, orzechowo- czekoladowe kulki. Nikt mi nie wierzy, że są dietetyczne + płatki owsiane wyregulują metabolizm. Dobre po wysiłku fizycznym.

  • 100g daktyli
  • 3-4 łyżki kakao
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 3 łyżki konopi lub orzechów włoskich

Daktyle zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut. Płatki owsiane i orzechy zmielić w malakserze na mąkę. Z daktyli odlać wodę i zmielić blenderem na gładką masę, dodać kakao i mąkę owsianą, ponownie zmielić. Mokrą ręką formować kulki, które następnie obtaczamy w kakao i chłodzimy minimum 2h.

3. Brownie fasolowe

Ciasto z fasoli, tak- ale fasoli nie czuć. Dużo białka, dużo magnezu i dużo frajdy jak mówisz ludziom co jedzą.

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajo kurze
  • 4-5 łyżek kakao
  • 8 łyżek ksylitolu
  • garść orzechów włoskich
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Fasolę dokładnie odsączamy z zalewy i płuczemy. Mielimy blenderem na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy na gładką masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-30 minut do tzw. suchego patyczka.

4. Pralinki Rafaello

Kasza jaglana jest super- to każdy wie. W tej wersji jest jeszcze lepsza, kokos jednak robi swoje- polecam dodac jednak mleko migdałowe, które sprawi, że pralinki będą bardziej smakować jak Rafaello 🙂

  • 2 garście kaszy jaglanej
  • 100g migdałów obranych ze skórki
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
  • 1/4 laski wanilii
  • 3-4 łyżki ksylitolu

Kaszę gotujemy pół na pół w wodzie i mleku z dodatkiem wanilii cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia na 1h.

Do kaszy dodajemy wiórki kokosowe, ksylitol i dokładnie mieszamy. Można masę zblendować, żeby była gładka, ale mi odpowiadała konsystencja kaszy. Z masy lepimy kulki, które obtaczamy następnie w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Dodaj komentarz