Płatki owsiane to mój ulubiony surowiec w kuchni. Tanie, zdrowe, łatwo dostępne, pełne witamin i wielu mikro i makroelementów. Po co komu kupne ciastka, skoro można mieć swoje ciasteczka owsiane, chrupiące i bez cukru? Można do nich dodać np. gorzkiej czekolady, siekanych suszonych owoców, czy dowolnych przypraw. Jeszcze jeden przepis na ciasteczka owsiane znajduje się na moim blogu: KLIK
Jedno ciastko zawiera
- 67 kcal
- 2g białka
- 4g tłuszczu
- 7g węglowodanów
- 1g błonnika
Składniki:
- 150g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 50g masła lub oleju kokosowego
- 4-5 łyżek ksylitolu
- 2 jaja
- opcjonalnie: cynamon lub inne przyprawy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- orzechy arachidowe na wierzch
1. Płatki zmiel na mąkę, wymieszaj z proszkiem i ksylitolem.
2. Masło posiekaj, dodaj do mąki owsianej, wbij jajka i zagnieć ciasto. Jeśli będzie za suche, dodaj kilka łyżek zimnej wody.
3. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszcz w rękach i następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko nakładaj orzechy. Dociśnij.
4. Piecz ciasteczka owsiane ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż sie zarumienią. Studź na kratce.