Te czekoladowe, chrupiące ciasteczka owsiane to rewelacja! Świetne dla wszystkich fanów płatków owsianych- minimum składników, maksimum walorów odżywczych, poza tym bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Jeżeli chcecie wypróbować z nich inny posiłek niż owsianka, to zachęcam do zrobienia właśnie takich ciastek. Przygotowałam je ze zwykłej owsianki i o dziwo wyszły bardzo chrupiące. Nie zawierają tłuszczu i sycą na długi czas. Jeżeli użyjecie bezglutenowych płatków owsianych, to ciasteczka będą bezglutenowe. Mają bardzo dużo błonnika!
Składniki na 1 blachę ciasteczek:
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- pół szklanki otrębów owsianych
- 3 czubate łyżki kakao
- 2 szklanki mleka
- 3-4 łyżki cukru/ ksylitolu/ syropu klonowego
- kilka łyżek dowolnych bakalii
- 1 duże jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
W garnku zagotować mleko z cukrem, dodać płatki i otręby. Od czasu do czasu mieszając gotować owsiankę (około 15 minut) aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gęstą owsiankę odstawić z ognia, dodać do niej bakalie, kakao, jajko, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie. Z masy formować łyżką ciasteczka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach 15-20 minut do stwardnienia ciastek. Jeszcze ciepłe czekoladowe, chrupiące ciasteczka owsiane przełożyć na kratkę w celu ostudzenia.
Smacznego!
/chciałabym dodać więcej zdjęć ale ciasteczka zniknęły w 20 minut i ocaliłam jedno 🙂
Jeżeli chcesz wypróbować mój inny przepis na ciasteczka, KLIK!