Dietetyczna tarta Ferrero

Bez cukru, bez glutenu, bez pieczenia – pyszna dietetyczna tarta Ferrero, z słodką warstwą na bazie orzechów laskowych, musem z gorzkiej czekolady, na spodzie owsianym. Dla mnie to podwieczorek idealny, bo po kawałku takiej tarty nie mam ochoty na słodycze. Można zrobić z niej wersję wegańską, zamieniając masło na olej kokosowy i jaja na aquafabę lub wersję bardziej białkową, dodając do musu czekoladowego odżywkę białkową.

Wartości odżywcze 1 porcji
  • 247 kcal 
  • 6g białka 
  • 13g tłuszczu 
  • 27g węglowodanów 
Składniki na 8 porcji
  • 150g płatków owsianych
  • 100g daktyli suszonych 
  • 60g czekolady gorzkiej 
  • 50g masła 
  • 50g orzechów laskowych bez skórki 
  • 2 białka jaja kurzego
Sposób przygotowania

Płatki owsiane zmiel na mąkę. Masło rozpuść w garnuszku, a daktyle zalej gorącą wodą tak, żeby były przykryte. Daktyle odcedź i zblenduj na gładką masę (nie wylewaj wody z ich moczenia). 1/4 zmiskowanych daktyli dołóż do mąki owsianej, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę wysyp na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie uklep. Pozostałe daktyle zmiksuj z orzechami laskowymi, stopniowo dolewając wodę z moczenia daktyli do uzyskania kremowej konsystencji. Gotową masę posmaruj na spodzie owsianym. 

Gorzką czekoladę rozpuść w gorącym mleku, odczekaj ok. 10 minut aż ostygnie. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Ostrożnie wmieszaj pianę z białek do masy czekoladowej, polej ciasto. Całość włóż na 3h do lodówki – po tym czasie dietetyczna tarta Ferrero będzie gotowa. 

Podziel się dobrem!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Dodaj komentarz