Bez cukru, bez glutenu, bez pieczenia – pyszna dietetyczna tarta Ferrero, z słodką warstwą na bazie orzechów laskowych, musem z gorzkiej czekolady, na spodzie owsianym. Dla mnie to podwieczorek idealny, bo po kawałku takiej tarty nie mam ochoty na słodycze. Można zrobić z niej też wersję wegańską, zamieniając masło na olej kokosowy i jaja na aquafabę lub wersję bardziej białkową, dodając do musu czekoladowego odżywkę białkową.
Wartości odżywcze 1 porcji
- 247 kcal
- 6g białka
- 13g tłuszczu
- 27g węglowodanów
Składniki na 8 porcji
- 150g płatków owsianych
- 100g daktyli suszonych
- 60g czekolady gorzkiej
- 50g masła
- 50g orzechów laskowych bez skórki
- 2 białka jaja kurzego
Sposób przygotowania
Płatki owsiane zmiel na mąkę. Masło rozpuść w garnuszku, a daktyle zalej gorącą wodą tak, żeby były przykryte. Następnie daktyle odcedź i zblenduj na gładką masę (nie wylewaj wody z ich moczenia). 1/4 zmiksowanych daktyli dołóż do mąki owsianej, dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Przygotowaną masę wysyp na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie uklep. Później pozostałe daktyle zmiksuj z orzechami laskowymi, stopniowo dolewając wodę z moczenia daktyli do uzyskania kremowej konsystencji. Gotową masę posmaruj na spodzie owsianym.
Gorzką czekoladę rozpuść w gorącym mleku, odczekaj ok. 10 minut aż ostygnie. Ubij białka na sztywno ze szczyptą soli. Ostrożnie wmieszaj pianę z białek do masy czekoladowej, polej ciasto. Na końcu całość włóż na 3h do lodówki – po tym czasie dietetyczna tarta Ferrero będzie gotowa.