Podrzucam Wam przepis na jedno z moich ukochańszych dań na diecie – dietetyczny kurczak tikka masala! Jest niezwykle aromatyczny i dzięki dodatkowi śmietanki smakuje bardzo grzesznie. Porcja z ryżem stanowi dobry lunch na diecie. Zazwyczaj zachęcam do wybierania brązowego ryżu, ale do tego dania wyjątkowo pasuje jaśminowy lub basmati. Dietetyczny kurczak tikka masala świetnie komponuje się z siekaną kolendrą i sokiem z limonki. Bardzo łatwo też można wyczarować danie wegańskie, kurczaka zamieniając na tofu, a śmietankę na mleczko kokosowe. Z podanego przepisu wychodzi 6 porcji.
Wartości odżywcze 1 porcji sosu (bez ryżu):
- 157 kcal
- 20g białka
- 4g tłuszczu
- 14g węglowodanów
Przepis na 6 porcji:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 duża cebula
- MARYNATA DO KURCZAKA: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, sok z połowy limonki, 1 łyżka oleju
- PRZYPRAWY DO SOSU: 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka garam masala, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu lub cukru
- 5 łyżek śmietanki 30%
- ryż do podania
Kurczaka kroję w 2-3 cm kawałki i marynuję dzień wcześniej lub jeśli nie mam czasu, 30 minut przed smażeniem. Cebulę kroję drobno i podsmażam na łyżce oleju, dodaję pomidory z puszki i gotuję ok. 10 minut pod przykryciem, dodaję przyprawy i cukier, mieszam, gotuję kolejne 10 minut bez przykrycia. W międzyczasie smażę kurczaka bez dodawania tłuszczu – żeby nie był suchy należy go tylko przesmażyć z każdej strony, wyłączyć gaz i przykryć pokrywką. Taki kurczak powinien “czekać” 10 minut, zanim dodamy go do sosu. Do pomidorów dodaję śmietankę i miksuję wszystko blenderem. Na końcu dodaję kurczaka. Całość podaję z kolendrą lub szczypiorkiem i ryżem.
Smacznego!