Ten dietetyczny mazurek, w trochę różnych konfiguracjach, gości na moim stole już czwarty rok z rzędu. Jest przepyszny i nikt nie pozna, że dietetyczny. Spód jest pełnoziarnisty, z dodatkiem mąki owsianej, ale wyjdzie z każdej. Zmniejszyłam zawartość masła, a górę stanowi rozpływająca się w ustach czekolada z dodatkiem orzechów laskowych i daktyli. Weganie mogą zrezygnować z jajka, a masło zastąpić olejem kokosowym. Dietetyczny mazurek zawiera bardzo dużo błonnika, ale nie zawiera dodanego cukru. Zawsze się udaje. Żeby go jeszcze bardziej odchudzić, zrezygnuj z orzechów laskowych – gwarantuję, że nie straci dużo na smaku.
Wartości odżywcze 1 kawałka:
- 163 kcal
- 3g białka
- 11g tłuszczu
- 14g węglowodanów
Składniki na 12 porcji
- 1/4 mleczka kokosowego
- 3/4 tabliczki czekolady gorzkiej minimum 80%
- 3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
- 30g daktyli
- 50g orzechów laskowych
- do ozdoby pestki granatu lub inne owoce
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki mąki owsianej
- 50g masła lub oleju kokosowego
- zimna woda
- 1 jajo kurze (w wersji wegańskiej pomiń)
Przygotowanie
Do mąki dodaj jajo, erytrytol, posiekane, zimne masło i zagniatając stopniowo dolewaj zimnej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie zagnieć z ciasta kulkę. Wstaw do lodówki na 15 minut i odpocznij!
Wyjmij ciasto z lodówki. Ja nie miałam wolnej blaszki, więc po prostu rękami uformowałam prostokąt (jak widać mało zgrabny), ale Ty możesz wylepić foremkę. Podsypuj odrobiną mąki, bo ciasto będzie kleiło sie do rąk.
Spód wkładamy do piekarnika na około 20 minut, do 180 stopni, do momentu mocnego zarumienienia brzegów. W tym czasie rozpuszczamy w rondelku mleczko kokosowe i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia.
Zalej odrobiną wrzątku daktyle i orzechy (zostaw jednak kilka do dekoracji). Zblenduj masę i wmieszaj do czekolady.
Na lekko przestudzony spód wlej masę czekoladową i ozdób według preferencji (na pewno ozdabianie wyjdzie Ci lepiej niż mi).
Smacznego!