Dietetyczny sernik z masą Ferrero

Najpierw powstała fit masa Ferrero, a ponieważ nie chciałam wyjeść jej całej łyżeczką ze słoika, tak oto narodził się pomysł na dietetyczny sernik z mnóstwem białka i pyszną, czekoladowo- orzechową, domową nutellą! Będziecie zachwyceni, tak jak ja, a jeżeli jeszcze dołożycie garść świeżych malin i kulkę lodów z banana, to będziecie w niebie.

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • 142 kcal
  • 18g białka
  • 5g tłuszczu
  • 7g węglowodanów

Składniki na 8 porcji:

  • 500g twarogu chudego na sernik (możecie też sami zmielić ser)
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 2 jaja kurze
  • 20g mąki
  • 45g odżywki białkowej (opcjonalne! możesz dodać łyżkę erytrytolu więcej zamiast odżywki)
  • FIT FERRERO: 100g orzechów laskowych, 45g gorzkiej czekolady, mleko lub napój roślinny do odpowiedniej konsystencji, 2 łyżki erytrytolu /używamy 1/3 całej masy

Zaczynam od wysypania orzechów laskowych na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę ok 10 minut, aż skórka ładnie popęka. Wtedy kładę orzechy do ręcznika, zawijam i pocieram nimi o siebie – skórka powinna ładnie odchodzić. Aha, zaczekajcie chwilę, bo orzechy muszą odrobinę ostygnąć.

Takie orzechy miksuję, robiąc przerwy, żeby blender się nie przegrzał. Dodaję roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, erytrytol i odrobinę mleka – blenduję do uzyskania odpowiedniej dla mnie konsystencji. Próbuję. Pycha. Staram się nie zjeść wszystkiego. Ehe.

Teraz czas na dietetyczny sernik. Ubijam krótko mikserem twaróg z erytrytolem i jajami. Przesiewam mąkę i odżywkę białkową do środka i mieszam drewnianą łyżką.

3/4 masy sernikowej odkładam. Do pozostałej 1/4 masy sernikowej dodaję 1/3 masy Ferrego. Wylewam białą masę najpierw, później na środek masę Ferrero i robię zygzaki. Wkładam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piekę około 30 minut. Uwaga, mój piekarnik jest mały i totalnie ciężko oszacować pieczenie w zwykłym, więc musicie obserwować. Sernik powinien mieć złote brzegi i ładnie pachnieć – wtedy wyłączacie piekarnik i zostawiacie jeszcze na 30 minut. Potem do lodówki i już za kilka godzin będzie gotowy.

Smacznego!

 

 

Podziel się dobrem!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Dodaj komentarz