Dietetyczny sernik z masą Ferrero

Najpierw powstała fit masa Ferrero, a ponieważ nie chciałam wyjeść jej całej łyżeczką ze słoika, tak oto narodził się pomysł na dietetyczny sernik z mnóstwem białka i pyszną, czekoladowo- orzechową, domową nutellą! Będziecie zachwyceni, tak jak ja, a jeżeli jeszcze dołożycie garść świeżych malin i kulkę lodów z banana, to będziecie w niebie.

Wartości odżywcze 1 porcji:

  • 142 kcal
  • 18g białka
  • 5g tłuszczu
  • 7g węglowodanów

Składniki na 8 porcji:

  • 500g twarogu chudego na sernik (możecie też sami zmielić ser)
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 2 jaja kurze
  • 20g mąki
  • 45g odżywki białkowej (opcjonalne! możesz dodać łyżkę erytrytolu więcej zamiast odżywki)
  • FIT FERRERO: 100g orzechów laskowych, 45g gorzkiej czekolady, mleko lub napój roślinny do odpowiedniej konsystencji, 2 łyżki erytrytolu /używamy 1/3 całej masy

Zaczynam od wysypania orzechów laskowych na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę ok 10 minut, aż skórka ładnie popęka. Wtedy kładę orzechy do ręcznika, zawijam i pocieram nimi o siebie – skórka powinna ładnie odchodzić. Aha, zaczekajcie chwilę, bo orzechy muszą odrobinę ostygnąć.

Takie orzechy miksuję, robiąc przerwy, żeby blender się nie przegrzał. Dodaję roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, erytrytol i odrobinę mleka – blenduję do uzyskania odpowiedniej dla mnie konsystencji. Próbuję. Pycha. Staram się nie zjeść wszystkiego. Ehe.

Teraz czas na dietetyczny sernik. Ubijam krótko mikserem twaróg z erytrytolem i jajami. Przesiewam mąkę i odżywkę białkową do środka i mieszam drewnianą łyżką.

3/4 masy sernikowej odkładam. Do pozostałej 1/4 masy sernikowej dodaję 1/3 masy Ferrego. Wylewam białą masę najpierw, później na środek masę Ferrero i robię zygzaki. Wkładam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piekę około 30 minut. Uwaga, mój piekarnik jest mały i totalnie ciężko oszacować pieczenie w zwykłym, więc musicie obserwować. Sernik powinien mieć złote brzegi i ładnie pachnieć – wtedy wyłączacie piekarnik i zostawiacie jeszcze na 30 minut. Potem do lodówki i już za kilka godzin będzie gotowy.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz