Dietetyczny Snickers poskłada Cię jak leżak z Ikei. Karmel, ciastko, czekolada w dietetycznym wydaniu? A czemu nie?! Pomysł wpadł mi przypadkiem do głowy i muszę powiedzieć, że nigdy w życiu nie jadłam tak dobrego dietetycznego ciastka- to chyba wystarczająca rekomendacja? Dietetyczny Snickers ma kruche ciastko przełożone słodkim, orzechowym nadzieniem, a całość zwieńczona jest gorzką czekoladą, która przełamuje smak deseru. Najlepsze jest to, że taka przyjemność smakuje bardzo grzesznie, ale Twoje biodra nie będą płakać od nadmiaru tłuszczu no i nie będziesz czuć się ociężały po takiej przyjemności.
Wartości odżywcze 1 porcji:
- 224 kcal
- 13g tłuszczu
- 24g węglowodanów
- 5g białka
Składniki:
- KARMEL: 80g daktyli, duża garść orzechów ziemnych lub 50 masła orzechowego
- CIASTKO: 100g płatków owsianych, 2 łyżki masła lub oleju kokosowego, 50g daktyli
- CZEKOLADA: 60g gorzkiej czekolady min. 70%, 60g mleka lub napoju roślinnego
Daktyle namocz ok. 20 minut we wrzątku, odlej wodę (wody nie wylewaj, może się przydać). Zmiel daktyle na krem. Płatki owsiane zmiel w malakserze na mąkę, dodaj roztopione masło/ olej i 2-3 łyżki masy daktylowej. Dokładnie wymieszaj. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Małą formę keksową wyłóż folią spożywczą, nałóż na dno masę ciasteczkową, uklep i schowaj do lodówki. W tym czasie zblenduj resztę daktyli z masłem orzechowym i kilkoma łyżkami wody po moczeniu daktyli – powstały karmel połóż na masie ciasteczkowej.
W kąpieli wodnej (to znaczy, że gotujesz wodę w garnku, na to stawiasz miskę, a w misce połamaną czekoladę) rozpuść czekoladę z mlekiem. Polewę wylej na „karmel” i schowaj do lodówki na minimum 2h.
Smacznego!