Znudziła Ci się jaglanka lub owsianka? Nie ma problemu- przedstawiam śniadanie w formie… ciasta ? Fit brownie, czyli słodkie, kakaowo- orzechowe i pyszne ciasto. Możesz dodatkowo wzbogacić takie brownie w odżywkę białkową, co zwiększy zawartość białka. A najlepsze jest to, że zjesz kawałek i jesteś najedzona/ najedzony do obiadu. Nic tylko wcinać ?
Wartości odżywcze na 1 porcję jak ze zdjęcia (bez odżywki białkowej):
- 273 kcal
- 3g błonnika
- 31g węglowodanów
- 15g tłuszczów
- 6g białka
Składniki na małą blaszkę:
- 100g kaszy jaglanej
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady 90%
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- 2-3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego lub masła jeśli nie jesteś wege
- 3-4 łyżki ksylitolu LUB 50-60g daktyli namoczonych i zblendowanych na gładką masę
- OPCJONALNIE 30-40g odzywki białkowej (dajemy znaczne mniej ksylitolu lub daktyli)
Kaszę przepłucz dokładnie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zalej mlekiem ryżowym/ krowim lub wodą. Gotuj od czasu do czasu mieszając aż kasza wchłonie płyn, następnie odstaw na kilkanaście minut i dodaj czekolady, oleju masła orzechowego, odstaw na kolejne 15 minut. Dodaj do kaszy resztę składników i całośc dokładnie zblenduj. Spróbuj u w razie potrzeby dołóż kakao lub ksylitolu. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i uklep mokrymi dłońmi. Schowaj do lodówki i następnego dnia pałaszuj bez wyrzutów sumienia!