Zapytałam się Was ostatnio na instagramie, na co najpierw chcecie przepis. Wygrał właśnie Fit Knoppers śniadaniowy – czyli omlet imitujący popularny wafelek. Od razu uprzedzam, że jest to śniadanie dla prawdziwych łasuchów. Mimo ograniczenia ilości cukru, omlet jest słodki i zapychający, ale wszyscy miłośnicy słodkich śniadań będą zachwyceni. Smak rzeczywiście przypomina Knoppersa, a jeśli dodacie to tego świeże owoce to macie pełnowartościowe śniadanie. Fit Knoppers składa się z pieczonego omleta biszkoptowego, masy waniliowej na bazie budyniu i masy czekoladowo-orzechowej, a także dwóch wafli (ja użyłam wafli orkiszowych Bio Ania bez cukru). Oczywiście nie jest to śniadanie, które polecałabym jeść codziennie, ale na pewno nie zrujnuje Waszej diety, a zaspokoi apetyt na słodycze. Ja niestety nie dałam rady zjeść całej porcji, takie to było syte! Jeśli przepis się podoba, koniecznie wypróbuj jeszcze Śniadaniowy fit Maxi King.
Wartości odżywcze 1 porcji
- 499 kcal
- 26g białka
- 16g tłuszczu
- 63g węglowodanów
Składniki na 2 porcje
- 250 mleka lub napoju roślinnego
- 30g budyniu waniliowego
- 1 arkusz wafli tortowych (u mnie orkiszowe Bio Ania bez cukru)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 10g orzechów laskowych
- 30g daktyli
- 2 jaja kurze
- 2 białka jaja kurzego
- 1 Skyr waniliowy
- 30g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki erytrytolu
Przygotowanie
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaj łyżkę erytrytolu, ponownie ubij. Dodaj 2 żółtka, ubij. Przesiej mąkę i ostrożnie wymieszaj trzepaczką do połączenia składników. Przygotowaną masę przelej do małej foremki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 170 stopniach około 20 minut, do wyraźnego zarumienienia boków.
W międzyczasie zagotuj 200g mleka. Pozostałe 50g dokładnie wymieszaj z budyniem i łyżką erytrytolu i dodaj do wrzącego mleka, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy budyń zgęstnieje, wyłącz gaz. 2/3 budyniu przełóż do miseczki, żeby ostygnął. Do pozostałej 1/3 dodaj gorzką czekoladę i energicznie wymieszaj – pod wpływem ciepła czekolada powinna się rozpuścić.
Daktyle zalej gorącą wodą. Po 3 minutach dodaj orzechy laskowe (wody z moczenia daktyli nie wylewaj) i całość zblenduj na gładką masę. Dodaj do czekoladowego budyniu – jedna masa gotowa. Przestudzoną resztę budyniu wymieszaj energicznie trzepaczką ze Skyrem – to jest druga masa.
Na przestudzony omlet wyłóż waniliową masę, przykryj porcją wafla tortowego, przyciśnij. Na wierzch ułóż czekoladową masę i ponownie przykryj waflem. Omleta można od razu podawać albo schować do lodówki na noc (wtedy wafle zmiękną). Przed podaniem pokrój omlet na pół – z podanych składników wychodzą 2 porcje ze zdjęcia.
Smacznego!