Kiedy jeszcze jadłam mięso, to danie bardzo często gościło na moim stole. Jest bardzo dobrze zbilansowane i mega szybkie w przygotowaniu. Makaron ryżowy gotuje się kilka minut, a podsmażone w wysokiej temperaturze składniki robią się same. Teraz kurczaka zastępuję dobrze doprawionym tofu – danie smakuje mi jeszcze bardziej. Przygotowując fit makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami, zwróć uwagę na dobrą jakość składników. Sos sojowy nie powinien mieć barwników i konserwantów w składzie, a kurczak powinien pochodzić z wolnego wybiegu. Zanim przystąpisz do smażenia, przygotuj wszystkie składniki i pamiętaj, żeby dobrze rozgrzać patelnię typu wok.
Wartości odżywcze 1 porcji
- 660 kcal
- 36g białka
- 12g tłuszczu
- 105g węglowodanów
Składniki na 2 porcje
- 200g makaronu ryżowego (u mnie gruby)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego lub zwykłego
- 2 ząbki czosnku, 1/4 papryczki chilli
- 5 łyżek sosu sojowego
- 1 czubata łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1/2 limonki
- 150g piersi z kurczaka
- 1/2 papryki czerwonej
- 250g pieczarek
- 25g orzechów arachidowych
Najpierw czosnek i chilli pokrój w drobną kostkę. Kurczaka, orzechy, paprykę i pieczarki posiekaj. Następnie rozgrzej olej w woku, dodaj czosnek i chilli, smaż przez 30 sekund, dodaj kurczaka, smaż przez 2-3 minuty, dodaj warzywa i smaż kilka minut. Pamiętaj, że ogień musi być dość duży – to ma być szybkie smażenie. W międzyczasie wymieszaj miód, sok z limonki, orzechy i sos sojowy. Później tak przygotowany sos wylej na patelnię pod koniec smażenia i gotuj jeszcze minutę.
Danie podziel na 2 części i na końcu ozdób siekanym szczypiorkiem. Fit makaron ryżowy z kurczakiem gotowy!