Pumpkin Spice fit omlet, czyli po prostu omlet biszkoptowy z dynią i korzennymi przyprawami. Przemycanie warzyw do omletów jest super. Po pierwsze- dyni w omlecie nie czuć, po drugie, można więcej zjeść, jest się dłużej najedzonym, a danie jest wzbogacone w potas i beta-karoten. Po trzecie- chyba każdy zna Pumpkin Spice Latte ze Starbucksa i wszyscy je kochamy, prawda?
Omlet biszkoptowy z dynią to ostatnio moje ulubione śniadanie, bo wychodzi mega puszysty, lekko korzenny i puchaty. Wersja na zdjęciu to maksymalna rozpusta, ale najczęściej jem ten omlet z płynną, gorzką czekoladą i furą niskocukrowych owoców. Milka Oreo jako dodatek wjeżdża tylko w niedzielę, co by sobie życie osłodzić.
Wartości odżywcze bez dodatków
- 204 kcal
- 14g białka
- 10g tłuszczu
- 16g węglowodanów
Wartości odżywcze z prezentowanymi dodatkami
- 474 kcal
- 18g białka
- 17g tłuszczu
- 67g węglowodanów
Składniki na jeden omlet
- 1 duże, całe jajo
- 1 białko jaja kurzego
- szczypta soli
- 3-4 łyżki musu z dyni*
- szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
- 3/4 łyżki erytrytolu
- Dowolne dodatki: u mnie 21g batonika Milka Oreo, 100g banana i garść malin/ borówek
- pół łyżeczki masła lub oleju do smażenia
*Mus z dyni robię tak, że dynię kroję w kostkę i gotuję z kilkoma łyżkami wody pod przykryciem i następnie blenduję. Taki mus wykorzystuję np. do puddingów, sosu serowego w zapiekance innych, dziwnych rzeczy.
Białko oddzielam od żółtka. Następnie łączę z drugim białkiem, dodaję szczyptę soli i ubijam na pianę, pod koniec dodaję erytrytol i chwilę ubijam. Żółtko mieszam z erytrytolem, musem z dyni i mąką owsianą. Jeśli używasz odżywki białkowej, teraz jest dobry moment na jej dodanie. Później białko ostrożnie dodaję do masy z żółtkiem i łączę powoli. Patelnię przecieram olejem/ masłem, wylewam omlet na patelnię i smażę pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 4-5 minutach, kiedy brzegi będą dobre, omlet odwracam na drugą stronę, zdjemuję pokrywkę i smażę jeszcze kilka minut na mniejszym ogniu.
Smacznego!