Miał być e-book z fit przepisami dookoła świata, ale z powodu moich ograniczeń czasowych projekt zostanie przesunięty. Na razie musicie zadowolić się darmowymi przepisami na moim blogu, także chyba nie jest tak źle 🙂 Pad Thai jest tajskim daniem ulicznym, w którego skład wchodzi makaron ryżowy, kurczak, tofu, jaja i dodatki nadające charakterystycznego słono-slodko-ostro-kwaśnego smaku, który pobudza wszystkie zmysły. Przepis na fit Pad Thai, ku uciesze, wygrał głosowaniem na moich social mediach.
Kiedyś obliczałam, że Pad Thai w ulubionej knajpce ma ok. 900 kcal. Sam Pad Thai jest wdzięcznym daniem na redukcji, bowiem dostarcza sporo białka, przez co poziom sytości pozostaje na dłużej. Jak odchudziłam to danie? Przede wszystkim zrezygnowałam ze smażenia na głębokim tłuszczu, dodając zaledwie łyżkę oleju. Danie nie będzie suche, ponieważ dodajemy mnóstwo mokrych składników (sos sojowy, pasta z tamaryndowca, sok z limonki itp.). Poza tym, nie widzę potrzeby podawania ogromnej michy na jedną porcję, skoro konstrukcja potrawy umożliwia szybkie nasycienie się. Zrezygnowałam też z góry orzeszków ziemnych -są orzeszki, ale odmierzone. Poza tym, przygotowanie fit Pad Thai zajmuje około 25-30 minut, a samo danie naprawdę nie jest niczym skomplikowanym.
Wartość odżywcza 1 porcji
- 593 kcal
- 29g białka
- 19g tłuszczu
- 75g węglowodanów
Składniki na 2 porcje ze zdjęcia
- 120g makaronu ryżowego (5mm)
- 1 łyżka oleju
- 1 czubata łyżka pasty z tamaryndowca (w ostateczności można zastąpić sokiem z 1/2 limonki, ale to nie to samo!)
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżka miodu lub brązowego cukru
- łyżka sosu rybnego
- łyżeczka sosu sriracha (można zastąpić płatkami chilli)
- 100g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- garść kiełków fasoli Mung
- 100g twardego tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 20g posiekanych orzeszków ziemnych do ozdoby
- łyżeczka płatków chilli do ozdoby
- ćwiartki limonki do ozdoby
- pokrojony szczypiorek lub kolendra do ozdoby
Przygotowanie
- Pokrój kurczaka i tofu w kostkę. Posiekaj drobno czosnek. Później przygotuj sos: sos sojowy, rybny, miód, srirachę i pastę z tamaryndowca, wymieszaj.
- Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą. Pokrój nożyczkami na mniejsze kawałki – będzie łatwiej jeść.
- Rogrzej w woku łyżkę oleju. Dodaj czosnek i smaż 15 sekund. Dodaj kurczaka i smaż ok. 2 minut. Następnie dodaj tofu i smaż kolejne 2 minuty na dużym ogniu, mieszając zawartość patelni.
- Przełóż zawartość patelni na jedną stronę i wlej rozkłócone jajka. Smaż je przez 30 sekund do ścięcia, mieszając raz na jakiś czas. Ścięte jajka wymieszaj z kurczakiem, tofu, dodaj makaron, połowę kiełków fasoli mung, przygotowany wcześniej sos i smaż jeszcze minutę. Wyłącz gaz.
- Podawaj natychmiast i ozdób pokrojonym orzeszkami, resztą kiełków, siekanym szczypiorkiem i płatkami chilli. Połóż ćwiartkę limonki z boku. Wyciśnij sok bezpośrednio przed jedzeniem.