Nie ma co kłamać – najlepsza picka to ta na pszennym, cienkim cieście, z dużą ilością oliwy i pysznego sosu pomidorowego. Jednak kiedy jesteś na diecie, możesz sobie pozwolić co najwyżej na 2-3 skromne kawałki, a i tak prawdopodobnie zabierzesz połowę swojej puli energetycznej. Życie dietowicza nie jest łatwe, ale nie martwcie się – długo szukałam najlepszej odchudzonej pizzy i moim zdaniem ta fit pizza zasługuje na to miano. Testowałam pizze na różnych, warzywnych spodach i zawsze coś było nie tak – warzywa daje się na pizzę, a nie do ciasta, no halo.
Poza tym, ta fit pizza ma świetne makro. Duża zawartość białka sprawi, że nie będziesz chodzić głodny/ głodna przez dobre 4-5 godzin, a zaspokoisz swoją ochotę na ciągnący ser, który jak najbardziej jest prawdziwy. Dodatkowo robi się ją błyskawicznie z ogólnodostępnych składników! Oczywiście dodatki komponuj według swojego uznania, ale ja zaproponowałam dobrej jakości wędlinę drobiową, pyszny sos pomidorowy i mozzarellę. Pozostałość twarogu możesz wykorzystać do błyskawicznych bułeczek twarogowych.
Wartości odżywcze całej pizzy
- 463 kcal
- 41g białka
- 17g tłuszczu
- 40g węglowodanów
Składniki
- 80g chudego twarogu
- Pół puszki pomidorów krojonych
- 30g sera mozzarella
- 30g mąki pszennej
- 30g szynki drobiowej dobrej jakości
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 jajo kurze
- sól, pieprz, 1/2 łyżeczki erytrytolu, bazylia, 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- 1/3 czerwonej papryki
Przygotowanie
W miseczce umieść twaróg, 1/5 łyżeczki soli, pieprz, mąkę, otręby, jajo. Dokładnie zagnieć ciasto widelcem. Następnie blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj pędzelkiem zanurzonym w oleju. Spód wyłóż na papier i uformuj dość cienki spód do pizzy. Masę trudno rozsmarować na papierze, ale jest to bardzo ważne. Zbyt gruby spód będzie miękki. Tak przygotowany “krążek” włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
W międzyczasie zagotuj w rondelku pomidory z erytrytolem, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, szczyptą bazylii. Gotuj ok 8-10 minut aż sos wyraźnie zgęstnieje. Gdy sos lekko wystygnie, zblenduj na gładko.
Po 20 minutach przewróć szpatułką spód na drugą stronę, obłóż sosem, pokrojoną szynką, mozzarellą i papryką. Zapiekaj kolejne 10-15 minut, aż mozzarella dobrze się rozpuści.
Smacznego!