Ta pizza ma aż 646 kcal, dlaczego mam więc czelnosć nazywać ją fit pizzą? No cóż, biorąc pod uwagę fakt, że standardowa pizza, którą zamawiasz na Uberze ma około 1800 kcal, moje malenśtwo wydaje się być naprawdę dietetycznym rozwiązaniem. Fit pizza z gruszką i lazurem, posypana orzechami włoskimi to prawdziwa rozpusta dla fanów niecodziennych połączeń. Taka pizza nie pójdzie Ci w boczki – jest kompromisem pomiędzy przyjemnością z jedzenia, a trzymaniem się postanowień. Możesz użyć mąki razowej, jesli jesteś fit krejzolem, a lazur zastąpić dowolnym serem tego typu – będzie pasować tutaj także gorgonzola. Ja do tej pizzy zawsze podaję garsć rukoli, ale to już połączenie jeszcze bardziej nieoczywiste. Kluczem jest ugniatanie ciasta odpowiednio długo, żeby było puchate! Jesli jednak wolisz coś bardziej fit, spróbuj mojej pizzy proteinowej (o tutaj).
Wartości odżywcze na 1 porcję
- 646 kcal
- 18g białka
- 31g tłuszczu
- 75g węglowodanów
Składniki na 1 porcję
- 80g mąki pszennej (idealnie pełnoziarnistej, ale chamska biała też się nada)
- 40-50ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3g suszonych drożdży
- 1/5 łyżeczki soli
- 2g cukru
- pół gruszki
- 10g orzechów włoskich
- 2 łyżki smietany 12%
- 30g sera Lazur
Przygotowanie
Do 70g mąki dodaj 1/5 łyżeczki soli, cukier, drożdże suszone i oliwę. Stopniowo dolewaj ciepłej (ale nie gorącej) wody – ok 40-50ml, próbując zagniatać ciasto. Uważaj, żeby nie dolać zbyt dużo wody – wtedy trzeba będzie dodać więcej mąki, co znacznie podniesie kaloryczność ciasta. Zagnieć ciasto – nie powinno mocno się lepić, dlatego ilość wody należy stopniowo dozować. Ugniataj je przez 10 minut, uformuj kulkę.
Posyp ciasto pozostałą mąką (10g), odłóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5h. Nagrzej piekarnik do 220-250 stopni z blaszką w środku. Ciasto przełóż na papier do pieczenia, pougniataj przez 1-2 minuty, następnie rozpłaszcz rękami na kształt pizzy. Możesz też użyć wałka – ja jednak robię to rękami. Spód musi być cienki. Posmaruj smietaną, posyp pieprzem i jeżeli lubisz – szczyptą gałki muszkatołowej. Ułóż cienko pokrojone plastry gruszki, orzechy włoskie i całosć posyp pokruszonym serem. Ostrożnie wyjmij gorącą blaszkę z piekarnika i przełóż na nią pizzę. Zapiekaj ok. 10-12 minut do mocnego zarumienienia brzegów.