Pomysł na szybkie, duże i słodkie śniadanie w 12 minut? Proszę uprzejmie: oto fit placuszki ze Skyru z jabłkami. Placki są przepyszne, sycące i stosunkowo niskokaloryczne. Zawierają dość sporo białka, a chętni na proteinowe szaleństwo mogą zastąpić łyżkę mąki 15g odżywki białkowej: wtedy całość będzie naprawdę konkretnie dobiałczona! W smaku są bardzo podobne do fit racuszków z twarogu, ale moim zdaniem są bardziej delikatne.
Jabłko możecie zastąpić gruszką albo śliwkami, a dodatki dobrać według upodobania. Ja jednak do moich placuszków przemyciłam Milkę Philadelphia oraz truskawki. Do placuszków świetnie będzie się nadawać dżemik 100% albo gorzka czekolada. Jeśli nie zależy Wam na dietetycznej wersji, posmarujcie placuszki mascarpone – to dopiero jest uczta! Ja moje placuszki posłodziłam erytrytolem, ale jeśli macie słodkie jabłka, wcale nie musicie ich dodatkowo słodzić. Mąkę pszenną możecie wymienić na orkiszową, pełnoziarnistą albo razową.
Wartości odżywczej 1 porcji bez dodatków
- 405 kcal
- 11g tłuszczu
- 24g białka
- 45g węglowodanów
Fit placuszki ze Skyru: składniki na 1 porcję
- 100g Skyru
- 1 jajo
- 40g mąki
- 1 łyżka erytrytolu
- cynamon wg uznania
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia
Przygotowanie
Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Następnie wymieszaj skyr, jajo, erytrytol, cynamon, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj jabłko, ponownie wymieszaj do połączenia składników.
Rozgrzej patelnię. Wylej łyżeczkę oleju. Nakładaj łyżką placuszki i smaż na średnim ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Na końcu fit placuszki ze Skyru podaj z ulubionymi dodatkami: u mnie to Milka Philadelphia i truskawki.
Podwoiłam składniki (ale bez jabłka), zamiast Skyru użyłam waniliowego Kvarga. I wyszły doskonałe, dzieciarnia wpałaszowała wszystko, mrucząc z zadowolenia. Całkiem sprytne śniadanie.
Następnym razem dodam jakieś owoce sezonowe lub własną polewę i będzie obłędnie.