To śniadanie to prawdziwe sztosiwo, które wyczarujesz w 10 minut. Od lat mamy tradycję smażenia słodkich omletów albo racuszków w weekend. Fit racuszki twarogowe z jabłkiem to dość częsta propozycja – są słodkie, grzeszne i dają sytość na dobrych kilka godzin. Sprawdzą się idealnie dla fanów słodkich śniadań, którzy szukają lżejszej propozycji. Ja podaję je m.in z gorzką czekoladą, puddingiem i dżemem 100%, ale dodatki dobierz według uznania. Jabłko można z powodzeniem zastąpić np. gruszką, albo śliwkami. W przepisie jest również informacja o odżywce białkowej, ale zaufajcie mi – fit racuszki wyjdą doskonałe nawet bez niej. Z powodu rozkładu makroskładników, szczególnie polecam przepis osobom na diecie redukcyjnej albo bywalcom siłowni.
Wbrew pozorom wprowadzenie do diety niewielkich ilości słodyczy, takich jak np. czekolada, może przynieść Wam wiele korzyści, m.in. ponieważ eliminujecie efekt zakazanego owocu. Często słyszę, że moje śniadania, czy potrawy są takie apetyczne, że też byście tak chcieli – otóż możecie! Można jeść to, co lubimy i nadal chudnąć. Więcej informacji znajdziecie w piątym odcinku podcastu Zarządzanie Dietą (tutaj!)
Dajcie koniecznie znać, co myślicie o takim śniadaniu!
Wartości odżywcze jednej porcji (bez dodatków)
- 296 kcal
- 23g białka
- 6g tłuszczu
- 34g węglowodanów
Składniki na 1 porcję ze zdjęcia (bez dodatków)
- 1 jajo
- 100g twarogu chudego
- 25g mąki pszennej
- olej do posmarowania patelni
- 1 małe jabłko
Przygotowanie – fit racuszki
Najpierw jabłko obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, Dokładnie rozetrzeć widelcem twaróg, jajo, odżywkę białkową i mąkę. Następnie dodać jabłko, wymieszać. Łyżką nakładać na rozgrzaną patelnię, smażyć z dwóch stron na złoto.
Podawać z krojonymi owocami, dżemem, puddingiem lub czekoladą. Dodatki oczywiście możecie dobrać według swojego uznania.
Smacznego!