Fit racuszki twarogowe z jabłkiem

fit racuszki

To śniadanie to prawdziwe sztosiwo, które wyczarujesz w 10 minut. Od lat mamy tradycję smażenia słodkich omletów albo racuszków w weekend. Fit racuszki twarogowe z jabłkiem to dość częsta propozycja – są słodkie, grzeszne i dają sytość na dobrych kilka godzin. Sprawdzą się idealnie dla fanów słodkich śniadań, którzy szukają lżejszej propozycji. Ja podaję je z gorzką czekoladą i dżemem 100%, ale dodatki dobierz według uznania. Jabłko można z powodzeniem zastąpić np. gruszką, albo śliwkami. W przepisie jest również informacja o odżywce białkowej, ale zaufajcie mi – fit racuszki wyjdą doskonałe nawet bez niej. Z powodu rozkładu makroskładników (aż 40g białka!), szczególnie polecam przepis osobom na diecie redukcyjnej albo bywalcom siłowni. Wbrew pozorom wprowadzenie do diety niewielkich ilości słodyczy, takich jak np. czekolada, może przynieść Wam wiele korzyści, m.in. ponieważ eliminujecie efekt zakazanego owocu. Często słyszę, że moje śniadania, czy potrawy są takie apetyczne, że też byście tak chcieli – otóż możecie! Można jeść to, co lubimy i nadal chudnąć. Więcej informacji znajdziecie w piątym odcinku podcastu Zarządzanie Dietą (tutaj!)

Dajcie koniecznie znać, co myślicie o takim śniadaniu!

Wartości odżywcze jednej porcji (z dodatkami)

  • 525 kcal
  • 40g białka
  • 17g tłuszczu
  • 56g węglowodanów

Składniki na 1 porcję ze zdjęcia

  • 1 jajo
  • 100g twarogu chudego
  • 15g mąki pszennej
  • 15g odżywki białkowej (jeśli nie masz, może być 5g mąki i 5g ksylitolu lub erytrytolu)
  • olej do posmarowania patelni
  • 1 małe jabłko
  • DODATKI: 16g gorzkiej czekolady, 40g napoju sojowego lub mleka, 2 łyżki dżemu 100%, 1/2 nektarynki, cynamon.

Przygotowanie – fit racuszki

Jabłko obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, Dokładnie rozetrzeć widelcem twaróg, jajo, odżywkę białkową i mąkę. Dodać jabłko, wymieszać. Łyżką nakładać na rozgrzaną patelnię, smażyć z dwóch stron na złoto.

W małym rondelku podgrzać mleko, dodać gorzką czekoladę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować do odpowiedniej konsystencji. Podawać z sosem czekoladowym, dżemem i krojonymi owocami. Dodatki oczywiście możecie dobrać według swojego uznania.

Smacznego!

Podziel się dobrem!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Dodaj komentarz