“Nie chcę wiedzieć, czy znowu dodałaś jakiejś marchewki do ciasta, ale to jest pyszne” – rekomendacja mojego chłopaka powinna Wam wystarczyć. Na Jego i Wasze szczęście, nie dodawałam żadnych dziwnych rzeczy do ciasta, tylko zmodyfikowałam dobrze znany przepis na szarlotkę sypaną. I tak powstała fit szarlotka sypana! Zastąpiłam mąkę pszenną tą pełnoziarnistą, dodałam trochę erytrytolu do posłodzenia i zmniejszyłam ilość masła. W końcu sok z pieczonych jabłek i tak namoczy spód i całość będzie mięciutka. Szarlotkę zdecydowanie polecam osobom na diecie redukcyjnej, bo syci na dłuższy czas i zawiera stosunkowo niewiele energii. Jabłka są mocno wyczuwalne, więc jeżeli w szarlotce wolisz bardziej owoce, niż ciasto, to ten przepis jest dla Ciebie. Do dzieła!
Wartości odżywcze 1 porcji:
- 190 kcal
- 3g białka
- 5g tłuszczu
- 34g węglowodanów
- 3g błonnika
Składniki na 8 porcji (mała blaszka):
- 4 jabłka
- 130g kaszy manny
- 90g mąki pełnoziarnistej
- 50g masła
- 4-5 łyżek erytrytolu, 3 łyżki białego cukru
- cynamon
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Jabłka ścieram na tarce o średnich oczkach (takich do surówki), skrapiam sokiem z cytryny i dodaję cynamon. Odstawiam na chwilę na bok. Składniki suche, czyli kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i słodzidło wsypuję do drugiej miski. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Teraz kładę warstawami: 1/3 suchych składników, warstwa jabłek (jeżeli wydzielił się sok, go też wlewamy z jabłkami), 1/3 suchych składników, warstwa jabłek, ostatnia 1/3 suchych składników. Na wierzch trzemy masło (dlatego ja lubię wcześniej porcję masła schować do zamrażarki- wtedy łatwiej się trze).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na co najmniej 40 minut, aż spód mocno się zarumieni, w całym domu pachnieć będzie pieczonymi jabłkami. Fit szarlotka sypana najlepiej smakuje z domowymi lodami z mrożonych bananów.
Smacznego!