Czy fit tarta jest w ogóle wykonalna? Jest! Jeśli nie przeszkadza Ci owsiany posmak w kruchym cieście (wiem, że niektórzy akceptują tylko mąkę pszenną), to pokochasz ten przepis równie mocno. Zachęcam do eksperymentowania w kuchni – finalny efekt często jest zaskakujący. U mnie nikt nie wyczuł, żeby tarta była jakaś bardziej fit, czy niskokaloryczna. Jestem zdania, żeby niczego sobie nie odmawiać i z pełną odpowiedzialnością dodałam do przepisu zarówno parmezan, jak i mascarpone, a fit tarta nadal pozostaje fit- wystarczy spojrzeć na makro!
Wartości odżywcze porcji ze zdjęcia:
- 232 kcal
- 7g białka
- 17g tłuszczu
- 15g białka
Składniki na 7 porcji:
- 125g mąki owsianej
- 25g mąki pszennej
- 2 jaja
- 30g parmezanu
- szpinak wg uznania
- 50g masła
- 120g mascarpone
Masło posiekaj, dodaj obie mąki, odrobinę soli i jajo, zagnieć kruche ciasto w razie potrzeby dolewając zimnej wody. Następnie ciasto zawiń w kulkę i schowaj do zamrażalnika na 15 minut. Później szpinak podduś z odrobiną wody i czosnkiem, po 5 minutach dodaj mascarpone, pieprz i sól, gotuj jeszcze 5 minut. Do lekko przestudzonej masy dodaj jajo i tarty parmezan.
Wyjmij ciasto i rozwałkuj na kształt foremki. Ja nie mam wałka i dlatego po prostu spłaszczam ciasto rękami, dopasowując je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód przez 10 minut w 200 stopniach, dołóż masę szpinakową i piecz jeszcze 15-20 minut, zmniejszając temperaturę do 180 stopni.