Jabłecznik na spodzie z mąki kokosowej

Jabłecznik bez glutenu i bez cukru skradł nam podniebienia. Robi się błyskawicznie: jego podstawa to kruchy spód z dodatkiem mąki kokosowej, do tego cynamonowe jabłka i kruszonka. W cieście czuć lekko kokosową nutę. Jabłecznik jest pyszny i musisz go spróbować. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły z gałką lodów bananowych (skład: banan). To taki bezpieczny przepis- no bo kto nie lubi kruchego, maślanego ciasta?

Porcja dostarcza

  • 241 kcal
  • 10g tłuszczu
  • 28g węglowodanów
  • 7g błonnika

Składniki na 6 porcji:

  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 120g płatków owsianych zmielonych na mąkę
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 1 jajo
  • 1/4 kostki masła lub 50g oleju kokosowego rafinowanego
  • 3 duże jabłka
  • cynamon
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek zimnej wody

Wymieszaj mąkę kokosową, owsianą, ksylitol i proszek do pieczenia. Dodaj jajko, posiekane masło i szybo wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodaj kilka łyżek wody, wyrabiaj jeszcze chwilę. Zwiń ciasto w kulę, zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika na 15 minut. W tym czasie posiekaj jabłka i duś je z odrobiną wody w rondelku. Uzupełniaj wodę. Jabłka muszą być miękkie i nie mogą puszczać już soków ani wody- ciasto nie może nasiąknąć.

Wyciagnij kulę z lodówki. Zostaw trochę ciasta na kruszonkę. Małą foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej ciastem foremkę- nie jest tu potrzebny wałek, a wspomnienia z dzieciństwa- masą wyklejasz foremkę jak plasteliną 🙂 Ja rozpłaszczyłam ciasto dłońmi i było okej. Włóż spód do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 15 minut aż brzego będą złote. Wyjmij ciasto, posmaruj jabłkami spód. Dodaj kruszonkę na wierzch i wrzuć ciasto na kolejne 10 minut do piekarnika aż kruszonka stanie się złota.

Smacznego!

Podziel się dobrem!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Dodaj komentarz