Mleko wlane do kawy, łyżeczka cukru w herbacie, 3 łyżki oleju do smażenia, łyżka majonezu do sałatki i śmietanka w zupie… Tych kcal nikt nie liczy, prawda? A wiedzieliście, że z tych ”małych” polepszaczy potraw może nazbierać się niezła sumka energii? Z doświadczenia wiem, że przysłowiowa niewinna łyżeczka cukru i kawka ze śmietaną mogą nas kosztować do 700 kcal w bilansie energetycznym więcej! Jak to mówią grosz do grosza i będzie nadwaga 🙂 W poniższym wpisie przedstawię zatem 10 prostych trików, dzięki którym schudniesz i zrzucisz bezboleśnie te nadprogramowe 2-3 kg bez drastycznej zmiany diety.
10 prostych trików, dzięki którym schudniesz
1. Tłuste mleko wlewane do kawy zamień na te 0,5%- oszczędność 60 kcal
2. Zamiast wlewać olej do smażenia/ sałatki bezpośrednio z butelki, kup specjalny spryskiwacz i przed smażeniem tylko zwilżaj patelnię jednym psiknięciem- oszczędność 90-180 kcal
3. Majonez to bomba kaloryczna, zamiast niego używaj jogurtu greckiego lub pasty z awokado- odpowiednio przyprawione są smaczne i na pewno lepsze dla naszej talii- oszczędność 90 kcal
4. Pełnotłustą śmietanę zastąp 12%, potrawa nie straci na smaku, a straci kcal- oszczędność 50 kcal
5. Masło zamieńna pastę z awokado lub serek kanapkowym, mniej tłuszczu= mniej kcal- oszczędność 30 kcal
6. Jeśli nadal słodzisz napoje cukrem to natychmiast przestań. Jeśli nie potrafisz, użyj słodzików. Na rynku jest obecnie taka różnorodność, że na pewno znajdziesz taki, który nie pozostawia gorzkiego posmaku. Spróbuj stewii, ksylitolu, mieszanki ksylitolu ze stewią, erytrytolu- oszczędność 10-50 kcal
7. Do przygotowania pesto zużywamy wielu łyżek oleju. Trikiem, który pozwala na zmniejszenie ilości wlanego tłuszczu, jest dodanie do pesto zamiast 2-3 łyżek oleju, ugotowanej cukinii. Nie wpływa na smak, a daje fajną konsystencję- oszczędność 180 kcal
8. Do przygotowania jajecznicy/ omletu dodaj 1-2 całe jaja. Resztę niech stanowią białka, nie dość, że oszczędzisz kcal, to jeszcze podkręcisz danie zwiększoną ilością białka- oszczędność 60 kcal
9. Zamiast pić wody smakowe, które z nawadnianiem mają niewiele wspólnego, sam przygotuj swoją wersję. W dzbanku wymieszaj wodę, lód, miętę/ bazylię i cytrynę/ limonkę. Nie ma sztucznego smaku, świetnie nawadnia i nie ma również kcal- oszczędność 40 kcal
10. Najlepszą techniką kulinarną jest gotowanie na parze, gdyż tracimy najmniej witamin i nie musimy dodawac do dań tłuszczu. Oszczędność 90-450 kcal
Widzisz, nie musisz radykalnie zmieniać diety. Wystarczy kilka sprytnych rozwiązań, a Twoja sylwetka się poprawi! Przy czym Twoje dania wcale nie ucierpią. W Wy macie jakieś triki na odchudzenie potraw?