Uwielbiam kuchnię azjatycką ze względu na różnorodność smaków w jednym daniu. Najchętniej jadłabym codziennie makarony ryżowe, pad thai, czy chińszczyznę z aromatycznym sosem. Niestety, bardzo duża część tych dań jest smażona na głębokim tłuszczu, panierowana lub doprawiana kalorycznymi dodatkami. Dzisiejsza propozycja nadaje się jednak na każdą dietę – dzięki dodatkowi warzyw danie zyskuje objętość, a sos hoisin nadaje mega smakowitości. Kurczak w sosie hoisin to dietetyczna potrawa, która gości u nas raz w tygodniu w różnych wariacjach: czasami kurczaka zastępujemy tofu, makaron ryżowy tym sojowym oraz wymieniamy warzywa. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo dieta nie może być nudna.
Wartości odżywcze 1 porcji:
- 342 kcal
- 30g białka
- 7g tłuszczu
- 39g węglowodanów
Składniki na 3 porcje:
- 350g piersi z kurczaka, najlepiej ekologicznej z wolnego wybiegu
- przyprawy do kurczaka: papryka wędzona, curry, szczypta papryki ostrej, ewentualnie kumin
- 100g makaronu ryżowego lub sojowego
- 1 – 2 papryki czerwone
- 1/2 cukinii ze skórą
- SOS HOISIN: 10g oleju sezamowego LUB łyżka masła orzechowego, 5-6 łyżek sosu sojowego, sok z 1/2 limonki, 1 łyżka miodu
Składniki sosu wymieszaj w miseczce, makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przepłucz zimną wodą. Następnie kurczaka pokrój w paski, obtocz w przyprawach. Rozgrzej dobrze patelnię (lub wok), spryskaj ją odrobiną oleju rzepakowego i smaż kurczaka. Po 3 minutach dołóż pokrojoną w paski paprykę, po kolejnych 3 minutach też pokrojoną w paski cukinię. Smaż jeszcze kilka minut, pod koniec wlewając sos. Na końcu dodaj makaron, wszystko wymieszaj przed podaniem. Kurczak w sosie hoisin gotowy.
Smacznego!