Kurczak w sosie hoisin

Uwielbiam kuchnię azjatycką ze względu na różnorodność smaków w jednym daniu. Najchętniej jadłabym codziennie makarony ryżowe, pad thai, czy chińszczyznę z aromatycznym sosem. Niestety, bardzo duża część tych dań jest smażona na głębokim tłuszczu, panierowana lub doprawiana kalorycznymi dodatkami. Dziejsza propozycja nadaje się jednak na każdą dietę – dzięki dodatkowi warzyw danie zyskuje objętość, a sos hoisin nadaje mega smakowitości. Kurczak w sosie hoisin to dietetyczna potrawa, która gości u nas raz w tygodniu w różnych wariacjach: czasami kurczaka zastępujemy tofu, makaron ryżowy tym sojowym oraz wymieniamy warzywa. Zachęcam do wypróbowania przepisu, bo dieta nie może być nudna.

Wartości odżywcze 1 porcji: 

  • 342 kcal 
  • 30g białka 
  • 7g tłuszczu 
  • 39g węglowodanów 

Składniki na 3 porcje: 

  • 350g piersi z kurczaka, najlepiej ekologicznej z wolnego wybiegu
  • przyprawy do kurczaka: papryka wędzona, curry, szczypta papryki ostrej, ewentualnie kumin 
  • 100g makaronu ryżowego lub sojowego
  • 1 – 2 papryki czerwone
  • 1/2 cukinii ze skórą
  • SOS HOISIN: 10g oleju sezamowego LUB łyżka masła orzechowego, 5-6 łyżek sosu sojowego, sok z 1/2 limonki, 1 łyżka miodu

Składniki sosu wymieszaj w miseczce, makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przepłucz zimną wodą. Kurczaka pokrój w paski, obtocz w przyprawach. Rozgrzej dobrze patelnię (lub wok), spryskaj ją odrobiną oleju rzepakowego i smaż kurczaka. Po 3 minutach dołóż pokrojoną w paski paprykę, po kolejnych 3 minutach pokrojoną w paski cukinię. Smaż jeszcze kilka minut, pod koniec wlewając sos. Dodaj makaron, wszystko wymieszaj przed podaniem. 

Smacznego! 

Podziel się dobrem!
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Dodaj komentarz