Lekki sernik bez sera! A jaki pyszny… bardzo delikatny, jak chmurka, na bazie jogurtów naturalnych, na biszkopcie z otrębów. Najlepiej podać go z sezonowymi owocami. Dostarcza wapnia, witamin z grupy B, białka, korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, a jeśli zastąpimy cukier np. stewią lub ksylitolem, otrzymamy całkiem dietetyczny wypiek, który z powodzeniem możecie zjeść na podwieczorek.
Porcja tradycyjnego sernika ma ok. 380 kcal, mój sernik natomiast ma w porcji:
- 237 kcal
- 10,5 g białka
- 11 g tłuszczu
- 24 g węglowodanów
Składniki na 8-10 kawałków:
- BISZKOPT: 4 jaja, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki otrębów, 1 łyżka oleju, 3 łyżki cukru nierafinowanego lub dowolny słodzik
- MASA JOGURTOWA: 900 g jogurtu naturalnego, 60g budyniu waniliowego bez cukru, 4 jaja (osobno białka i żółtka), 3 łyżki oleju, 3/4 szklanki cukru nierafinowanego lub ksylitol i stewia pół na pół
Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Zacząć od robienia biszkoptu- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W drugim naczyniu wymieszać żółtka, olej, otręby, mąkę pszenną i cukier, wlać do białek cały czas miksując. Przełożyć masę do foremki wysmarowanej masłem lub olejem i piec do zarumienienia.
W czasie, gdy biszkopt będzie się piekł, zabieramy się za robienie masy jogurtowej. Białka ubić również na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając do białek cukier, cały czas miksując. W osobnym naczyniu wymieszać dokładnie jogurt, żółtka, cukier, olej, budyń. Do jogurtów wmieszać delikatnie pianę z białek z cukrem, całość masy wylać na upieczony biszkopt i piec w 150-160 stopniach przez 1h i 15 minut w kąpieli wodnej- formę z sernikiem postawić na kratce, a niżej na blaszce umieścić formę z wodą. W połowie pieczenia przykryć sernik folią. Po upłynięciu czasu piekarnik wyłączyć i trzymać w cieple nasz lekki sernik ok. godziny- dwóch. Następnie wyjąć i włożyć do lodówki minimum na 5 godzin.