Porcja zawiera:
- 389 kcal
- 8g błonnika
- 65g węglowodanów
- 16g tłuszczu
- 6g białka
Składniki na 4 osoby:
- 1 paczka mrożonych malin
- 2 czubate łyżki masła zwykłego lub kokosowego w wersji wegańskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 4-5 łyżek ksylitolu
- 8 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
- NA LODY: 4 banany, w wersji czekoladowej 4 banany + 4 łyżki naturalnego kakao
Dzień wcześniej banany obrać ze skórki, pokroić w plastry i zamrozić. Przed przygotowaniem deseru wyjąć z zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Rozmrożone maliny ułożyć w małej blaszce. Do miski dodać masło, olej, ksylitol, płatki owsiane i mąkę- wymieszać ręką na kruszonkę i równomiernie posypać maliny. Zapiekać przez 15-20 minut do zarumienienia. W tym czasie banany zmiksować dobrym blenderem stopniowo dolewając trochę mleka- miksować do konsystencji lodów. Czekoladoholicy mogą miksować z kakao, by uzyskać wersję czekoladową. Gorące maliny z kruszonką podzielić na 4 części, podawać z gałką lodów od razu.
Smacznego!